Külföld

Letette a hivatali esküt Borut Pahor szlovén elnök

Ünnepi beszédében kiemelte, hogy minden szlovén legjobb elnöke akar lenni

Egy nappal hivatalba lépése előtt, pénteken letette az esküt Borut Pahor, Szlovénia újabb öt évre megválasztott elnöke.

A beiktatási ünnepség késő délután kezdődött a szlovén nemzetgyűlésben, ahol a szlovén függetlenség és egység december 26-i ünnepnapjáról is megemlékeztek a résztvevők.

Borut Pahor ünnepi beszédében kiemelte, hogy minden szlovén legjobb elnöke akar lenni. "Szeretném ha büszkék lennének rám és az országra (...) arra fogok törekedni, hogy mindenki büszke legyen szeretett hazánkra, a gyönyörű Szlovéniára" - mondta.

Úgy vélte: mindenki szent joga és kötelessége egy olyan befogadó társadalom létrehozása, amelyben mindenki helyet kap, függetlenül attól, mennyire más.

Nem kényszer az egység, de amennyiben szükséges lesz, törekedni fog rá - fogalmazott.

Mint mondta: kellenek a politikai viták és érvelések, ugyanakkor fenn kell tartani egy bizonyos mértékű bizalmat, bárbeszédet és együttműködést, amely lehetővé teszi az összefogást a sorsdöntő pillanatokban.

Kiemelte, hogy Szlovéniának reformokra van szüksége, hogy fenn tudja tartani a jóléti államot. A külpolitika terén annak a meggyőződésének adott hangot, hogy Szlovéniának továbbra is az Európai Unió tagállamainak "magjához" kell tartoznia és ugyanazt az álláspontot képviselnie, amelyet eddig is.

Borut Pahor vezette az elmúlt öt évben a legnépszerűbb politikusok listáját Szlovéniában.

A baloldali politikus a szlovéniai elnökválasztás második fordulójában november 12-én a szintén függetlenként induló, baloldali Marjan Sarecet utasította maga mögé: Pahor a szavazatok 52,94 százalékát, míg Sarec a voksok 47,06 százalékát szerezte meg.

Milan Kucan, a független Szlovénia 1992-ben megválasztott elnöke után Pahor az első államfő, aki elnyerte második mandátumát.