Külföld

Leszámol a hatalom az ellenzékkel

Életfogytiglant kapott a Muzulmán Testvériség vezetője és 36 társa

Életfogytiglani börtönbüntetésre ítélték szombaton az egyiptomi Muzulmán Testvériség iszlamista mozgalom harminchét tagját, köztük a szervezet vezetőjét, Mohamed Badíét is - jelentette az egyiptomi sajtó.

Badié
Mohamed Badie

Badie mellett a testvériség további két oszlopos tagja, Mohamed el-Beltagi és Oszáma Jaszín is a vádlottak padján ült. Az iszlamistákat a tömegek erőszakra buzdításáért és egy autópálya eltorlaszolásáért ítélték el.

A szóban forgó eset a Mohamed Murszi iszlamista elnök tavaly júliusi megbuktatása miatt kirobbant, sok száz emberéletet követelő zavargások idején történt.

A 37 elítéltet terrorcsoport tagsággal, köz- és magántulajdonban keletkezett károk okozásával, illegális fegyvertartással és a közbéke megzavarásával is vádolják. Júniusban az esettel kapcsolatosan távollétükben halálraítéltek 10 embert, amit az egyiptomi főmufti most megerősített. Az észak-afrikai ország törvényei előírják, hogy a legsúlyosabb büntetés csak a iszlám vallásjog legfőbb szakértőjének jóváhagyásával hajtható végre.

Badíe ellen több mint negyven ügyben folyik eljárás. Két másik perben halálos áldozatokat követelő tömegtüntetés miatt már halálra ítélték.