Külföld

Lengyelország növelheti részvételét az Iszlám Állam elleni koalícióban

"Készen állunk arra, hogy ezen erők bővítését megfontoljuk" - emelte ki Witold Waszczykowski

Varsó hajlandó fontolóra venni a lengyel részvétel növelését az Iszlám Állam (IÁ) elleni nemzetközi koalícióban - közölte csütörtökön lengyel újságírókkal Witold Waszczykowski lengyel külügyminiszter, aki részt vett Washingtonban a terrorellenes nemzetközi konferencián.

Waszczykowski elmondta: lengyel vadászgépek jelenleg Kuvaitban végeznek missziót, lengyel katonák pedig irakiakat képeznek ki Irakban és Jordániában tavaly július óta, a 2015 szeptemberétől zajló, Inherent Resolve fedőnevű, amerikaiak vezette művelet keretében.

"Természetesen készen állunk arra, hogy ezen erők bővítését megfontoljuk" - jelentette ki Waszczykowski. Lehetőségként említette, hogy a felderítő feladatokat végző lengyel vadászgépek "bizonyos harci missziókban is hasznosak lehetnek". Hozzáfűzte: Varsó arra is nyitott, hogy "erősítse jelenlétét" az IÁ-elleni koalíció műveleteiben.

Waszczykowski részt vett azon a washingtoni konferencián, amelyen a 66 ország külügyminisztere - köztük Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter - és két nemzetközi szervezet képviselője az IÁ és általában a terrorizmus elleni harcban teendő további lépéseket vitatta meg. A tanácskozás házigazdája Rex Tillerson, az amerikai diplomácia vezetője volt.

Az idén januárban beiktatott új amerikai elnök, Donald Trump és republikánus kormányzata minden korábbinál erőteljesebb harcot hirdetett az iszlám nevében fellépő terroristák ellen. Trump a szélsőségesek teljes hálózatának megsemmisítését ígérte.