Külföld

Lengyel értelmiségi szolidaritás Magyarországgal

Krzysztof Skowronski az uniós joggal való visszaélésnek minősítik a Magyarországot fenyegető eljárást

Lengyel értelmiségiek szolidaritásukat fejezték ki Magyarországgal a Sargentini-jelentésről szóló szerdai európai parlamenti (EP-) szavazás előtt, a wpolityce.pl konzervatív honlapon közzétett nyílt levélben hangsúlyozzák: a magyaroknak joguk van önállóan dönteni országuk politikájáról.

A mások mellett a Lengyel Újságírók Szövetsége (SDP) elnöke, Krzysztof Skowronski által jegyzett levélben az uniós joggal való visszaélésnek minősítik a Magyarországot fenyegető eljárást.

"Egy szuverén és demokratikus országot támadnak, amiért demokratikusan és önállóan megválasztja vezetését (...), amiért szabadságát és hagyományát védi, amiért őrzi határait, amiért szakítani akar (...) kommunista örökségével" - áll a dokumentumban.

A magyaroknak, a lengyeleknek és minden más európai nemzetnek joga, hogy "demokratikus módon megszervezze hazáját, önállóan alakítsa a politika azon területeit, amelyeket az uniós alapszerződések a tagállamokra bízzák" - húzzák alá a levél szerzői.

Kiemelik az uniós lakosság azon jogát is, hogy "elutasítsa az európai értékek szélsőbaloldali értelmezését, a keresztény gyökerektől való elszakítását". Elhatárolják magukat azon lengyel "posztkommunista, liberális és baloldali politikusoktól, akik részt vesznek a Magyarországgal szembeni hajszában".

Kedden tartották a vitát a magyar jogállamiság helyzetéről szóló Sargentini-jelentésről az EP plenáris ülésén. A parlament szerdán szavaz a testület illetékes szakbizottságában korábban már nagy többséggel jóváhagyott jelentésről, amely szerint Magyarországon fennáll a veszélye az uniós értékek súlyos és rendszerszintű sérülésének, s ez indokolja az alapszerződés hetes cikke szerinti eljárás megindítását.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom