Külföld

Lemondott összes hivataláról az osztrák alkancellár

Az adóügyi reform körüli vitát nevezte meg oknak

Összes hivataláról lemondott kedden Michael Spindelegger osztrák alkancellár, pénzügyminiszter és az Osztrák Néppárt (ÖVP) elnöke.

"A párton belül összetartásnak kell lennie. Amennyiben nincs egyetértés, eljött a pillanat a kormányrúd átadására" - mondta rövid bécsi sajtótájékoztatóján az 54 éves politikus, a párton belüli lojalitást és kompromisszumkészséget hiányolva.

ÖVP-n belüli bírálói azt vetették az alkancellár szemére, hogy nem sikerült előrehaladást elérnie a gazdaságélénkítés és az adócsökkentés kérdésében.lead Michael Spindelegger"A koalícióspartnerek között az adóreform kapcsán kialakult eltérő álláspontot még átvészeltem" – nyilatkozta a lemondott alkancellár, de a saját pártján belül is fölénybe kerültek a "populista" hangok. Hangsúlyozta: az adóreformot új terhek és adók kivetése nélkül nem lehetne megvalósítani, ez már számára nem kivitelezhető.

"Az emberekkel szembeni őszinteség nekem igen fontos" – mondta. Kiemelte, elégedett a parlamenti és az uniós választásokon elért, valamint pénzügyminiszterként nyújtott teljesítményével. "Biztosan vétettem hibákat is, megkövetem azokat, akiket talán megbántottam vagy megsértettem – mondta Spindelegger, és hozzáfűzte: mielőtt elköszön, ez az utolsó szereplése a médiában.

Mi lesz a koalícióval?

Werner Faymann osztrák kancellár Spindelegger visszalépése után közölte: nem látja a koalíció felbomlásának veszélyét. Faymann megköszönte az alkancellárnak a "bizonyosan nehéz időszakban" végzett közös munkát.

A koalíciós partner, az SPÖ képviselői a miniszteri tanács ülése előtt meglepetten fogadták a lemondásról szóló hírt, s reményüket fejezték ki, hogy mielőbb kinevezik az új pénzügyminisztert.

A Spindelegger váratlan visszalépésével kialakult helyzetben Erhard Busek volt alkancellár, az ÖVP korábbi vezetője Erwin Pröll alsó-ausztriai tartományfőnököt kérte fel a párton belüli válsághelyzet kezelésére. "A választások nem holnap lesznek, ezért nyomatékosan azt javaslom a SPÖ-nek, hogy ne új választások (kiírása) mellett érveljenek" - hangsúlyozta Busek.

 

A legnagyobb ellenzéki párt, a jobboldali populista és euroszkeptikus Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) elnöke, Heinz-Christian Strache közleményében úgy fogalmazott, hogy Spindelegger visszalépése után vége a kormánynak, a kialakult helyzetet pedig belpolitikai káoszként értékelte.

Az ellenzék többi pártja közül a Stronach Csapata (Team-Stronach) olyan új pénzügyminiszter kinevezését sürgette, aki a szükséges adóreformot azonnal végrehajtja. A jobboldali liberális NEOS elnöke úgy vélte: ha a néppárt felelősségteljesen él a kialakult helyzettel, s a tartalmi és szerkezeti megújulás útjára lép, akkor abból egész Ausztria csak profitálhat. A Szövetség Ausztria Jövőjéért (BZÖ) új választások kiírását sürgette.


Forrás: dpa, APA, Reuters, MTI