Külföld

Lemondott a francia kormány

Hollande felkérte Vallsot, hogy alakítson új kormányt

Benyújtotta a francia kormány lemondását hétfő reggel Manuel Valls miniszterelnök Francois Hollande államfőnek.

Az elnöki hivatal közleménye szerint Hollande felkérte Vallsot arra, hogy újra ő alakítson kormányt, amelynek összetételét kedden jelentik be.

Hírmagyarázók szerint az átalakítás hátterében az állhat, hogy Benoit Hamon oktatási és Arnaud Montebourg gazdasági miniszter a hétvégén a kormány által elfogadott megszorító intézkedéseket bírálta, és arra szólított fel, hogy a Németország által szorgalmazott költségvetési fegyelem helyett inkább a fogyasztást és a beruházásokat támogassák. 

Valls már vasárnap este elfogadhatatlannak nevezte a kormány gazdaságpolitikája elleni éles bírálatokat. 

"Úgy véljük, hogy átléptünk egy határt abban az értelemben, hogy egy gazdasági miniszter nem foglalhat állást ily módon a kormány gazdasági irányvonaláról és egy olyan európai partnerről, mint Németország" - jelezték a francia hírügynökségnek a kormányfőhöz közel álló források. "A miniszterelnök úgy döntött, hogy lépni fog" - tette hozzá a forrás, de azt nem egyértelműsítette, hogy a gazdasági tárcavezetőnek távoznia kell-e a kormányból.   

A gazdasági miniszter bírálta a francia kormány gazdaságpolitikáját

A Szocialista Párt baloldali szárnyához tartozó Montebourg hétfő reggel megerősítette a köztársasági elnök és a miniszterelnök által meghatározott gazdaságpolitikával szembeni fenntartásait. Ugyanakkor visszautasította azt a feltételezést, hogy megsértette a kormányzati szolidaritást. Azt is mondta: nem tudja, hogy el kell-e hagynia a kormányt, de ő ezt nem feltételezi. 

"Nem hiszem, hogy meg kellene büntetni egy olyan minisztert, aki a kollegiális beszélgetéseken felvetett javaslataiba bevonja a franciákat" - hangsúlyozta Montebourg az Europe 1 rádióban. "A vita nem a tekintélyről szól, hanem a gazdasági irányvonalról. A kormányon belüli szolidaritást senki nem kérdőjelezte meg, hiszen a döntések megszülettek" - tette hozzá. 

A miniszter egyébként a Le Monde című napilap szombati számában megjelent interjúban is egyértelműen az Hollande és Valls által képviselt gazdaságpolitika ellen foglalt állást. 

"Németország a megszorító politika csapdájába esett és azt rákényszeríti egész Európára" - fogalmazott az interjúban Montebourg. "A német jobboldalról beszélek, amely támogatja Angela Merkel (kancellárt). Franciaországnak nem feladata a német jobboldal ideológiai alaptételeihez csatlakoznia" - tette hozzá.  

A gazdasági miniszter azt követően foglalt állást, hogy Berlin nem támogatta Hollande kérését az európai gazdaságpolitikának a növekedést és a munkahelyteremtést előtérbe helyező irányváltását illetően, miközben Franciaországban a gazdasági helyzet nem javul. Párizs a 2014-re tervezett gazdasági növekedését a közelmúltban módosította a GDP-arányos 0,5 százalékra az eredetileg tervezett 1 százalékról, miután az első két negyedévben stagnáltak a mutatók.

Berlin nem kívánja kommentálni a francia kormány hétfői lemondását

Georg Streiter német helyettes kormányszóvivő egy sajtótájékoztatón francia belügynek minősítette a lemondást. "Angela Merkel kancellár, aki jelenleg Spanyolországban tart sajtótájékoztatót, ugyanezt mondaná" - vélekedett.
Hozzátette: a német kormány hosszú ideje azt vallja, hogy nincs ellentmondás a gazdasági növekedés és a költségvetési konszolidáció között. Az eddigi francia gazdasági miniszter, Arnaud Montebourg bírálta a párizsi kormány által elfogadott megszorító intézkedéseket, és arra szólított fel, hogy a Németország által szorgalmazott költségvetési fegyelem helyett inkább a fogyasztást és a beruházásokat támogassák.