Külföld

Lelőtték Putyin egyik legnagyobb kritikusát + VIDEÓ

Borisz Nyemcov egy hídon sétált, amikor leadták rá a lövéseket - Orbán részvétét fejezte ki

Megölték Borisz Nyemcov vezető orosz ellenzéki politikust és parlamenti képviselőt: helyi idő szerint szombatra virradóra Moszkva központjában lőtték le - közölte a helyi rendőrség. Nyemcov Vlagyimir Putyin elnök egyik legkeményebb bírálója volt. Orosz ellenzékiek és jogvédők megrendelt politikai gyilkosságnak, míg a hatalom képviselői provokációnak tartják a gyilkosságot, amelynek az a célja, hogy bizonytalanná tegye a belpolitikai helyzetet Oroszországban.

nyemcov lead

Négy lövés érte a politikust

Borisz Nyemcovra hat lövést adott le a gyilkos, négy eltalálta, és azonnal meghalt - közölte szombaton az orosz rendőrség.

Orbán Viktor együttérzését fejezte ki
Magyarország és kormánya nevében együttérzését fejezte ki Orbán Viktor miniszterelnök Borisz Nyemcov családjának."Elvárjuk, hogy az orosz kormány teremtse meg a gyilkosság teljes körű kivizsgálásának feltételeit" - olvasható a kormányfő nyilatkozatában.Orbán Viktor utasította Magyarország moszkvai nagykövetét arra, hogy "hazánk nevében rója le kegyeletét".

Nyemcov és ukrán barátnője, Anna Durickaja a legkésőbb távozó vendégei voltak a Kremlre néző elegáns Bosco étteremnek, este 11 óra körül indultak el, hogy a Vörös tér érintésével hazasétáljanak a politikus félórányira lévő lakására. A Bolsoj Zamoszkvoreckij-hídon (Nagy Moszkva-folyó-híd) jártak, amikor a gyilkos egy mellettük elhaladó fehér Fordból hat lövést adott le a politikusra egy Makarov márkájú pisztolyból. Négy lövedék találta el őt a hátán és a fején. Évek óta nem történt ilyen kegyetlen lőfegyveres gyilkosság Moszkvában - írta a Reuters hírügynökség.
A halála előtti néhány órában Nyemcov több interjút is adott (még vacsora közben is), az egyiket a Newsweek című amerikai folyóirat lengyel kiadásának. Ebben a náci Harmadik Birodalomhoz hasonlította Vlagyimir Putyin orosz elnök rendszerét, és azt jósolta, hogy utcai zavargással induló felkelés lesz az országban. "A lehető leggyorsabban kell cselekednünk, hogy az oroszok lássák, van alternatíva, hogy Putyin politikája az állam gyengülését okozza és öngyilkossághoz vezet. Egyre csak fogy az idő az eszmélésre" - jelentette ki.

nyemcov
Francois Hollande francia elnök is elítélte Nyemcov "aljas meggyilkolását" - közölte szombaton az államfői hivatal. Az Elysée-palota által kiadott kommünikében a volt orosz miniszterelnök-helyettest a "demokrácia bátor és fáradhatatlan védelmezőjének, a korrupció elleni küzdelem ádáz harcosának" nevezték.

Merkel megdöbbenéssel fogadta a hírt

Angela Merkel német kancellár megdöbbenéssel fogadta az orosz ellenzéki politikus meggyilkolásáról szóló híreket - közölte a berlini kancellári hivatal.

A hivatal által kiadott sajtóközlemény szerint Angela Merkel annak biztosítására szólította fel Vlagyimir Putyin orosz elnököt, hogy fényt derítenek a merényletre, a tetteseket pedig felelősségre vonják.

 

Féltékenység áll a gyilkosság hátterében?

Féltékenység is állhat Borisz Nyemcov neves orosz ellenzéki politikus megölésének hátterében - számolt be szombaton a hatalomhoz közeli egyik orosz kereskedelmi hírtelevízió, a LifeNews a gyilkosság lehetséges indítékairól.

Az orosz rendfenntartó szervek egy név nélkül nyilatkozó magas rangú illetékese a LifeNews médiavállalat azonos nevű tévéjének elmondta, hogy a nyomozás során nem zárják ki a "hétköznapi konfliktus" lehetőségét sem. Arra utalt, hogy a péntekről szombatra virradó éjjel megölt politikus a gyilkosság időpontjában egy fiatal ukrán nővel sétált a Kreml mellett vezető Bolsoj Zamoszkvoreckij (Nagy Moszkva-folyó) hídon, amikor ismeretlenek egy fehér színű gépkocsiból több lövést adtak le rá. Nyemcov a helyszínen meghalt.
A rendőrségi illetékes hozzátette, úgy tudják, hogy a hölgy nemrég Svájcban járt, ahol abortuszon esett át. Nyemcovtól esett teherbe. 
A LifeNews híradása szerint Anna Durickaja modellről van szó, aki az egyetlen tanúja a gyilkosságnak. A Kreml-párti tévé részletes beszámolót közölt a megölt orosz ellenzéki vezető magánéletéről is. Az 55 éves Nyemcov többször volt nős és négy gyermeket hagyott maga után. A politikus magánéletét visszafogottabban, de ugyancsak tárgyalta a Rosszija 24 állami hírtelevízió is, amely a nagyszabású oroszországi ellenzéki tüntetések egyik főszervezőjét az egyik összeállításban erőszakos embernek tüntette fel. 
A féltékenység okán megrendelt gyilkosságról szóló feltételezést valószínűnek tartja Nyikolaj Kovaljov, az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) volt vezetője, orosz törvényhozási képviselő. Kovaljov az Interfax orosz hírügynökségnek nyilatkozva úgy vélte, hogy az orosz Szolidaritás mozgalom és az RPR Parnasz párt társelnökének megölését a hatóságok nagy valószínűséggel ki fogják deríteni. Ezt azzal indokolta, hogy igen ritka, amikor egy bérgyilkosságnak van tanúja. Hasonló esetekben megölik a tanút, vagy olyan pillanatot választanak ki a gyilkosságra, amikor az áldozat egyedül van. Kovaljov szerint mindez alátámasztja, hogy Nyemcov megölésének hátterében maga a tanú, az ukrán modell állhatott. 
A LifeNews orosz kereskedelmi tévé szerint a nyomozók azt is vizsgálják, hogy a neves ellenzékit anyagi okokból ölték-e meg. Az Ukrajnával szemben ellenségesnek tartott tévé kommentárja szerint a politikus "sok pénzt kapott külföldről". Az üggyel foglalkozó orosz nyomozócsoport egyik név nélkül nyilatkozó tagja elmondta, hogy Borisz Nyemcov gyakran utazott Ukrajnába és aktív kapcsolatot tartott fenn a - mint mondta - "háború párti erőkkel, amelyeknek az a célja, hogy megdöntsék a hatalmat Oroszországban". Pénzt adhattak neki az oroszországi belpolitikai helyzet elbizonytalanítására, az orosz társadalom egységének megbontására. Mivel azonban ennek az ellenkezője ment végbe, az orosz társadalom megszilárdult, megértették, hogy eredményt nem várhatnak Nyemcovtól, "nagyon is valószínű, hogy a politikustól a +szponzorai+ akartak megszabadulni". 
A gyilkosság politikai indítékairól a nyomozócsoport tagja a LifeNews tévének kifejtette: Nyemcov megölése provokáció, vagyis az ellenzék így akar csapást mérni az orosz hatalomra.     
Az orosz ellenzék képviselői visszautasítják a vádat és úgy tartják, hogy Nyemcov megölésével épp ellenkezőleg, őket akarták megijeszteni. A Novaja Gazeta című ellenzéki újság kommentátora szerint a kijevi hatalomváltó tüntetések, a Majdan helyett a délkelet-ukrajnai fegyveres harcok, vagyis a Donyec-medence érkezett meg Oroszországba. Ljudmila Alekszejeva neves orosz jogvédő az Interfax hírügynökségnek úgy vélekedett, hogy Nyemcov megölése egyben az oroszországi ellenzék "hátba lövését" is jelenti.

Az orosz ellenzék lemondta a vasárnapra Moszkvába tervezett nagyszabású, ukrajnai háború elleni tiltakozást, és helyette gyászmenetet fog tartani a főváros központjában - jelentette be szombatra virradóra Mihail Kaszjanov, a RPR-Parnasz ellenzéki párt társelnöke. A tüntetést a Marjinka városnegyedbe tervezték. Közben Kszenyija Szobcsak, a Dozsgy nevű független televízió műsorvezetője közölte, Nyemcov arra készült, hogy bizonyítékokat tár a nyilvánosság elé az orosz csapatok ukrajnai jelenlétértől. Szobcsak erről az RPR-Parnasz egyik vezetőjétől, Ilja Jasintól szerzett tudomást.