Külföld

„Legyen a kisebbségvédelem a román EU elnökség prioritása”

Korodi Attila: Hatalmas a lemaradás az irányelvek és a gyakorlat között Romániában

Románia 2019 első felében esedékes uniós elnöksége csak akkor lehet teljes, ha érdemben foglalkozik a kisebbségi ügyekkel is - mutatott rá Korodi Attila, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) képviselőházi frakcióvezetője, miután egy parlamenti küldöttség tagjaként a kormány képviselőivel együtt részt vett az EU-s elnökséget előkészítő egyeztetésen.

A román uniós elnökséghez fűzött RMDSZ-es javaslatok előterjesztéséről pénteki hírlevelében számolt be a szövetség.

A kormány részéről az EU-s ügyekért felelős miniszter mellett jelen voltak a szaktárcák EU-s elnökség előkészítéséért felelős államtitkárok, valamint a parlament részéről a speciális- és a külügyi bizottságok tagjai vettek részt a tárgyaláson. 

Az RMDSZ azt javasolja, hogy az alapvető emberi jogok betartása mellet Románia emelje az uniós elnöksége prioritásai közé az őshonos és nemzeti kisebbségek jogainak bővítését és védelmét, a meglévő törvények betartásának számonkérését, és a jogkörök szélesítését - mutatott rá a frakcióvezető.

Az RMDSZ - a Minority SafePack európai polgári kezdeményezésre alapozva - tovább akarja mélyíteni az európai párbeszédet a témában és egy olyan társadalmi közeg megteremtését szorgalmazza, amelyben minden kisebbség jól érzi magát - közölte Korodi Attila. Az oktatás és nevelés terén, az anyanyelven történő oktatás és az interetnikus kapcsolatok erősítése, valamint egymás kultúrájának megismerése a cél.

Az RMDSZ képviselőházi frakcióvezetője úgy értékelte: Romániában még hatalmas a lemaradás az európai irányelvek és politikák alkalmazása terén, ezért ebben a felkészülési időszakban Románia részéről legalább olyan mértékű, az európai felzárkózást célzó erőfeszítésekre van szükség, mint a csatlakozást megelőző időszakban, és ehhez az RMDSZ is minden eszközével hozzá kíván járulni.