Külföld

Lecsapott az ellenzék vezetőire Ankara, Brüsszelben aggódnak

A puccs ürügyén nem hallgattathatják el a másik oldalt, figyelmeztetett Frank-Walter Steinmeier

Élesen elítélték az Európai Unió vezetői, hogy Törökországban előzetes letartóztatásba helyezték a kurdbarát ellenzéki párt vezetőit, akiket terrorista kapcsolatokkal vádolnak.

Selahattin Demirtas és Figen Yüksekdag 20161105
Selahattin Demirtas és Figen Yüksekdag a választásokkor (Fotó: Reuters - Murad Sezer)

Rajtaütéssel vette őrizetbe a török rendőrség pénteken a kurdbarát Népek Demokratikus Pártja (HDP) két társelnökét, Selahattin Demirtast és Figen Yüksekdagot, valamint az ellenzéki párt további tíz képviselőjét, mert nem voltak hajlandók vallomást tenni egy „terrorista propagandához” kapcsolható bűntényről. A Hürriyet szerint a politikusokat azzal vádolják, hogy kapcsolatok fűzik őket a Kurdisztáni Munkáspárthoz (PKK), amely 1984 óta folytat fegyveres felkelést a kurd autonómiáért.

Federica Mogherini uniós kül- és biztonságpolitikai főképviselő a Twitteren közölte, rendkívüli módon aggasztja az EU-t Demirtasék őrizetbe vétele. Jelezte, összehívták az uniós tagállamok törökországi nagyköveteit Ankarában. Martin Schulz, az Európai Parlament elnöke szerint a török hatóságok „hátat fordítanak az Európai Unió és Törökország közötti kapcsolatokat meghatározó értékeknek, elveknek és szabályoknak”.

A történtek miatt Frank-Walter Steinmeier német külügyminiszter bekérette hivatalába Törökország berlini nagykövetségének ügyvivőjét. Senki sem vonja kétségbe Törökország jogát a terrorizmus elleni védekezéshez és a júliusi „véres puccskísérlet feldolgozásához jogállami eszközökkel”, de mindezt nem szabad felhasználni a politikai ellenzék „elhallgattatására, vagy akár bebörtönzésére” - húzta alá a német külügyminiszter. Joachim Gauck szövetségi elnök a Der Spiegelnek lesújtónak nevezte a törökországi belpolitikai fejleményeket. „A török kormány hatályon kívül helyezi a demokratikus jogállam alap­jait, ha a puccskísérlet ürügyén kiüresíti a sajtószabadságot, felhasználja politikai céljaira az igazságszolgáltatást és az államfő a halálbüntetés visszaállítására törekszik” - mondta. Sebastian Kurz osztrák külügyminiszter egyenesen úgy fogalmazott: Törökország nem való az EU-ba, bár a gazdasága fejlődik, jogállamiság terén egyre csak távolodik Európától.

Az uniós felháborodás alighanem kevéssé hatotta meg a török hatóságokat, hiszen Demirtast és Yüksek­dagot bíróság elé állították és előzetes letartóztatásba helyezték a nap folyamán. Eddig összesen hat embert helyeztek előzetes letartóztatásba, köztük a társelnököket, akiket azzal vádolnak, hogy fegyveres terrorszervezet tagjaként folytattak propagandatevékenységet.

Gépkocsiba rejtett pokolgép robbant a főleg kurdok lakta délkelet-törökországi Diyarbakirban a készenléti rendőrség egyik épülete előtt, nyolc ember meghalt, köztük két rendőr, több mint százan megsebesültek. A támadás elkövetőjeként a PKK jelentkezett.