Külföld

Küzdelmes Advent

Embertelen körülmények között készülnek Kínában a karácsonyi ajándékok

Rossz körülmények között, hihetetlen túlóraterhekkel dolgoznak a játékgyári munkások Kínában – állítja az NGO China Labor Watch. Az ügy számos világcéget érint, a szakszervezet vizsgálatot ígér.

játékgyár
Készülnek a hercegnők a kínai Shenzhen Wei Lee Fung Plastic Products gyártósorán. Fotó: Gethin Chamberlain/China Labor Watch

Az amerikai székhelyű NGO China Labor Watch kutatásai szerint a kínai játékgyárakban a dolgozók embertelen körülmények között, kevés fizetésért, gyakran veszélyes vegyszerek mellett dolgoznak a nyugati világ karácsonyi slágertermékein. A munkásokat gyakran csaknem a jogi szabályozásban megszabott túlóra háromszorosára kényszerítik. Az érintett játékgyárakban, amelyek a Disneynek, a Mattelnek és a McDonald'snak szállítanak termékeket, a dolgozók fejenként átlagosan csaknem száz órát túlóráztak.

Annak ellenére, hogy a kínai törvények havonta mindössze harminchat túlórát engedélyeznek, az országban széles körben elterjedt gyakorlat a munkások túldolgoztatása. Mark Robertson, az ICTI Care Foundation szóvivője szerint olyannyira elterjedt ez a gyakorlat, hogy felesleges is bármit tenni a felszámolásáért, és inkább arra kellene törekedni, hogy a túlórákat pontosan számolhassák el, hogy a játékgyárak minden egyes munkása minden ledolgozott órájáért megkapja a fizetését.

A fizetés pedig nem túl nagyvonalú: ha egy munkás a Mattel vagy a Fisher & Price valamelyik kínai gyárában annyit túlórázik, amennyit csak lehet, és hozzászámoljuk az összes lehetséges plusz juttatást, a keresete még így is messze elmarad a kínai városi átlagtól.

Az NGO China Labor jelentése szerint a munkásoknak veszélyes anyagokkal kellett dolgozniuk, így például izoamil-acetáttal is, amely nagy koncentrációban halált is okozhat. A munkások panaszkodtak is a vegyszer átható szagára, de a vezetőség ügyet sem vetett rájuk.

A szervezet egyik munkatársa szerint van olyan játékgyár, ahol a dolgozóknak belépéskor alá kell írniuk egy nyilatkozatot, amely szerint minden rájuk rótt büntetést el kell fogadniuk.

Munkaerőből mindennek ellenére nincs hiány: Hsziao Fang, egy Barbie-gyártósoron dolgozó munkás szerencsésnek tartja magát, amiért napi tizenegy órát dolgozik a hét hat napján, és kilenc másik nővel osztozik a szállásán – ahogy mondja, legalább van munkája.

Az NGO China Labor főnöke szerint nem szabad elfeledkeznünk róla, hogy a Fanghoz hasonló kizsákmányolt munkásoknak is vannak saját gyermekeik. Ahogy fogalmazott: „meglehet, hogy a nyugati gyerekek ezekről a játékokról álmodoznak, de nem engedhetjük, hogy ezek az álmok rémálmokból szülessenek”.

Az érintett vállalatok azonnali vizsgálatot követelnek. A Mattel szóvivője hangsúlyozta: a cég nagy hangsúlyt fektet arra, hogy minden egyes munkatársa igazságos elbánásban részesüljön. A játékgyári munkások jogait védő szakszervezet, az ICTI – amelyet sokan éppen az iparban kialakult áldatlan körülmények felelősének tartanak – azonnali vizsgálatot rendelt el az ügyben.