Külföld

Közel félmillióan hagyták el Moszult az iraki hadsereg offenzívájának kezdete óta

A város nyugati felében további 500 ezer lakos van, fogytán az élelmiszer és az ivóvíz

Csaknem félmillió lakosa hagyta el Moszult tavaly október 17. óta, azután, hogy az iraki haderő az Egyesült Államok támogatásával megkezdte a város visszafoglalását az Iszlám Állam nevű dzsihadista terrorszervezettől - adta hírül az ENSZ hétfőn közzétett jelentésében.

A Humanitárius Ügyek Koordinációs Irodájának adatai szerint 493 ezren menekültek el az iraki nagyvárosból egészen pontosan fél év alatt. Moszul keleti felét már januárra felszabadították az iraki erők, ám a nyugati oldal visszafoglalása jóval lassabban halad, mivel az ellenállás sokkal hevesebb. A város nyugati felében még mindig mintegy félmillió lakos van, és fogytán az élelmiszer, az ivóvíz és a gyógyszer - olvasható az ENSZ jelentésében.

Közben tovább folytak hétfőn is a harcok házról házra, sőt - a Reuters brit hírügynökség helyszíni beszámolója szerint - "ajtóról ajtóra" az óvárosban. A felszabadítók drónokkal igyekeznek felderíteni a terroristák állásainak pontos helyét, hogy azután légi csapásokat kérjenek támogatásul. 

A dzsihadisták  aknavetőtűzzel, orvlövészekkel harcolnak ellenük, és egyre több motorkerékpáros robbantót, öngyilkos merénylőt vetnek be. Az óváros szűk utcáiban autókat nem tudnak használni, ahogy az iraki hadsereg sem képes harckocsikat, vagy más páncélozott járműveket, katonai terepjárókat bevetni.