Külföld

Kórházakat ért bombatalálat Idlíb tartományban

Szíriai aktivisták szerint az orosz légierő a lelőtt Szu-25-ös miatt bünteti a tartomány lakóit

Szíriai aktivisták szerint két kórházat is bombatalálat ért hétfőn a lázadók kezén levő Idlíb tartományban a szíriai kormányerők és orosz szövetségeseik által végrehajtott légicsapások során.

Az utóbbi hetekben fokozódtak az Idlíb tartományban végrehajtott légi támadások, de az utóbbi napokban még hevesebbé váltak a bombázások, miután szombaton egy szíriai ellenzéki csoport a térségben lelőtt egy Szu-25 típusú orosz harci repülőgépet, amelynek pilótája életét vesztette.
Az aktivisták által működtetett Edlib Media Center és a londoni székhelyű Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) arról számolt be, hogy Kafranbel városban légicsapás ért egy kórházat hétfő reggel. Maaret-an-Numan városban pedig vasárnap éjjel három bombatalálat ért egy kórházat, amely emiatt használhatatlanná vált.
A tartomány székhelyén, Idlíb városban egy lakóépületet rombolt le a bombázás - közölte az OSDH.
"Ez egyszerűen büntetés" - mondta egy idlíbi aktivista. "Amikor kórházakat vesznek célba, amikor Idlíb várost veszik célba, azzal csak azt üzenik: itt vagyunk, és fájdalmat tudunk okozni+" - tette hozzá.
Aktivisták szerint legalább 23 civil meghalt hétfőn a kormányerők légicsapásaiban a Damaszkusz melletti Kelet-Gúta régió több településén. A legtöbb halálos áldozatot Bét-Szava településen szedtek a bombázások, itt kilenc polgári személy, köztük két gyermek halt meg - közölte az OSDH.
A légicsapásokra válaszul az ottani lázadók rendszeresen gránátvetőkkel lőnek damaszkuszi célpontokat. A SANA szíriai állami hírügynökség jelentése szerint hétfőn egy nő meghalt és hárman megsebesültek egy ilyen gránáttámadásban.
A lázadók ellenőrzése alatt levő, 400 ezres lakosú Kelet-Gútát 2013 óta ostromolják a kormányerők. A térségben mára súlyos humanitárius válság alakult ki, nincs elegendő élelmiszer és gyógyszer.

Magasabban repülnek az orosz gépek

A fegyveres konfliktus dúlta szíriai területek felett magasabban kell repülniük az orosz harci repülőgépeknek egy új parancs szerint. 

Az Izvesztyija című orosz napilap hétfői közlése szerint a repülőgépeknek a jövőben be kell tartaniuk a legalább 5000 méteres repülési magasságot. A parancsot azt követően adták ki, hogy a hétvégén egy szíriai ellenzéki csoport az északnyugat-szíriai Idlíb tartományban egy vállról indítható rakétával lelőtt egy Szu-25 típusú orosz csatarepülőgépet.
A lap a moszkvai védelmi minisztériumra hivatkozva közölte az információt. Az Izvesztyija szerint hasonló rendelkezés már korábban is érvényben volt, de az elmúlt napokban ismeretlen okok miatt alacsonyabban repültek a gépek.
Az orosz védelmi minisztérium megerősítette, hogy a gépet a Dzsebhat as-Sám (a korábbi, az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat szíriai ágaként ismert an-Nuszra Front) ellenőrzése alatt álló területen lőtték le, a pilóta katapultált, de a földet érés után "a terroristákkal vívott harcban életét vesztette".
A minisztérium később hozzátette, hogy az orosz légierő nagy pontosságú fegyverrel légicsapást mért arra a körzetre, ahonnan a rakétát indították, és a lázadók rádiókommunikációjának lehallgatása alapján a Dzsebhat as-Sám 30 fegyverese meghalt. 
A lázadók azt mondták, hogy az orosz gép több másikkal együtt civilek elleni támadásban vett részt. A civilek gépkocsikkal egy főútvonalon menekültek olyan falvakból, amelyeket a kormányhadsereg és a vele szövetséges Hezbollah libanoni szervezet fegyveresei lerohantak. Az orosz gépek támadásában hét civil meghalt az úton.