Körbezárták Mariupolt az orosz tankok

Humanitárius folyosót nyitottak, lövik az ukrán katonákat

A Moszkva-barát szakadár fegyveresek gyakorlatilag körbezárták a délkelet-ukrajnai Mariupol városát - állítja jelentésében a szakadár "donyecki népköztársaság" hírügynöksége, a Novorosszija. Olekszandr Zaharcsenko, a szakadárok önhatalmúlag kikiáltott "donyecki népköztársaságának miniszterelnöke" korábban kijelentette, hogy az ukrán katonák távozhatnak a megnyitott humanitárius folyosón, ha leteszik a fegyvereiket, de mikor a katonák elindultak, a szeparatisták orvul rajtuk ütöttek.

A kelet-ukrajnai szeparatisták nem engedték el, hanem tűz alá vették az elvonulni készülő ukrán katonákat pénteken a Donyeck városa melletti Ilovajszknál.

Szemen Szemencsenko, a Donbasz önkéntes zászlóalj parancsnoka a Facebookon arról számolt be, hogy miközben a katonák a szakadárok által nyitott folyosón keresztül távozni akartak, a szeparatisták orvul rajtuk ütöttek. Az ukrán fegyveres erők tagjai védelmi állást vettek fel, és harcba bocsátkoztak a szeparatistákkal. A parancsnok szerint azonban sürgős erősítésre van szükségük.

Objektum doboz

Olekszandr Zaharcsenko, a szakadárok önhatalmúlag kikiáltott "donyecki népköztársaságának miniszterelnöke" korábban a Rosszija 24 állami hírtévének nyilatkozva közölte, hogy készek humanitárius folyosót nyitni, de a katonáknak ott kell hagyniuk páncélozott katonai járműveiket és lőszereiket.

A szeparatisták be akarják keríteni a katonákat

térkép délkelet-ukrajna
Az egykori Yukos (Jukosz) orosz olajcég volt főrészvényese szerint Oroszország fegyverzetet és katonákat küld Ukrajnába, az orosz hatóságok viszont minderről hazudnak, éppen úgy, mint a nyolcvanas években az afganisztáni háború esetében és a kilencvenes években a csecsenföldi háború esetében.

Az "egyenlőtlen küzdelem" mindkét oldalon áldozatokkal jár, munkatársakat, barátokat, rokonokat temetnek Oroszországban és Ukrajnában is. "De nem azért öljük egymást, mert ezt akarjuk, hanem azért, mert az öregedő rezsimnek szüntelenül vér kell" - emelte ki a honlapján közzétett nyilatkozatban Mihail Hodorkovszkij, aki hajdan Vlagyimir Putyin orosz elnök egyik legádázabb politikai ellenlábasa volt, aminek következményeként 10 évet ült börtönben adócsalás miatt. 

Hangsúlyozta, hogy meg lehet állítani a háborút, és ehhez csak "az utcára kell vonulni", tüntetni, sztrájkolni kell. 

"A hatóságok rögtön kushadnának, mert gyávák", de tiltakozás helyett "mi mégis inkább hiszünk a hitegetésnek, és sírunk a temetéseken" - írta Hodorkovszkij, hozzátéve, hogy ő már nem tud csendben maradni, és nem is lesz csendben.

Az üzletember tavaly decemberben elnöki kegyelemmel szabadult, és rögvest külföldre, Berlinbe repült, onnan pedig hamarosan Svájcba távozott, ahol idén márciusban ideiglenes, de meghosszabbítható letelepedési engedélyt kapott.

 

Forrás: ITAR-TASZSZ, MTI