Külföld

Konstruktív párbeszéd a lengyel alkotmányosság helyzetéről

A lengyel kormányfő az EB első alelnökével egyeztetett

Frans Timmermans, az Európai Bizottság (EB) első alelnöke és Beata Szydlo lengyel miniszterelnök egyetért abban, hogy az alkotmánybírósággal kapcsolatos konfliktus Lengyelország belügye, amelyet ott kell megoldani.  

timmermans szydlo reuters lead
A találkozó után kölcsönösen elégedetten nyilatkoztak a felek. Fotó: Reuters

A két politikus kedden közös sajtótájékoztatón számolt be varsói tárgyalásaikról, amelyeken a jogállamiság lengyelországi helyzetéről egyeztettek. Timmermans kijelentette: „pozitív párbeszéd” zajlik az alkotmánybírósági válság megoldásáról.

Szydlo is úgy értékelte, hogy a bizottsági alelnökkel "jó és konstruktív párbeszédet" folytattak. Ennek során - mint elmondta - ismertette vendégével azokat a szejmben előterjesztendő megoldásokat, amelyek a válság megoldására irányulnak. „Azt szeretnénk, ha az alkotmánybíróság átlátható módon és zavartalanul működhetne” - jelentette ki Szydlo, hozzátéve, hogy kabinetje kész olyan módosításokra, amelyek megfelelnek a demokrácia, a jogállamiság elveinek. Részletekbe nem bocsátkozott.

A lengyel miniszterelnök hangsúlyozta, a kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) párt részéről megvan az akarat, hogy kompromisszumos megoldást találjanak a konfliktus minden résztvevőjével együtt, ő személyesen pedig a lengyel állam jó működésére való tekintettel prioritásnak tartja a válság kezelését.

Timmermans közölte: az EB mindent megtesz azért, hogy a megoldás keresésében a viszály minden résztvevőjének segítséget nyújtson. Egyetértett Szydlóval abban, hogy a konfliktus Lengyelország belügye, ezért azt Lengyelországban kell megoldani. Megjegyezte azonban, az EB számára fontos, hogy a tagállamok „normálisan, a jogállamiság elveit betartva” működjenek.

A biztos reményét fejezte ki, hogy a konfliktus hamarosan lezárul, az érintettek megtalálják a megoldást. Hangsúlyozta azt is, hogy Lengyelország nagyon fontos tagja az Európai Uniónak.

Az ellenzék is egyeztetett

A Timmermans-Szydlo találkozóval párhuzamosan ellenzéki pártok is egyeztettek az alkotmánybírósági válság megoldásáról. A fő ellenzéki párt, a Polgári Platform (PO) ezt követően ismertetett álláspontja szerint a kompromisszum előfeltétele az, hogy a kormány léptesse hatályba a taláros testület februári döntését, mely alkotmányellenesnek minősítette az alkotmánybíróságról szóló törvénynek a PiS által elfogadott módosítását. A PO további követelése az, hogy Andrzej Duda elnök iktassa be azt a három alkotmánybírót, akit a PO választott meg kormányzásának végén, s akiknek a PiS érvénytelenítette a megválasztását. „Szeretném, ha Timmermans alelnök tudatában lenne annak, mit ért az ellenzék a kompromisszum kifejezés alatt” - jegyezte meg Stanislaw Neumann, a PO elnökhelyettese.

„Tekintettel arra, hogy az ellenzék hisztérikus része nemigen érti a kompromisszum mibenlétét, az egyeztetés nem hozott jelentős előrelépést” - értékelte a pártok megbeszélését a harmadik legnagyobb parlamenti tömörülés, a szintén ellenzéki Kukiz´15 nevében felszólaló Stanislaw Tyszka.

Az EB az alkotmánybíróságra vonatkozó törvénymódosítások miatt januárban kezdeményezte uniós jogállamisági mechanizmus elindítását Lengyelországgal szemben. A brüsszeli testület a múlt héten figyelmeztetett, hogy amennyiben e hét hétfőig nincs jelentős előrehaladás a válság megoldásában, újabb lépést fognak tenni a jogállamisági mechanizmusban.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom