Külföld

Könnygázt vetett be a macedón rendőrség a migránsokkal szemben

Görög hatóságok: Veszélyes és sajnálatos az erőszak

A macedón rendőrség könnygáz bevetésével verte vissza vasárnap a görög határnál több mint ötszáz migráns rohamát a határkerítés ellen - jelentették szemtanúk a helyszínről. A görög hatóságok élesen bírálták a macedón rendőrség fellépését.

Az Idomeni görög falu közelében lévő illegális migránstábor lakói közül több százan gyűltek össze a határkerítésnél, és megpróbálták áttörni.

A görög rendőrség csak annyit közölt, hogy feszült a helyzet a határátkelőnél.

Egy meg nem nevezett macedón tisztségviselő azt mondta a Reuters hírügynökségnek, hogy a migránsok kövekkel dobálták a macedón rendőröket, utóbbiak erre reagálva vetettek be könnygázt. A migránsok a határkerítést nem törték át - tette hozzá.

Az Europol ügynököket küldött a görög szigetekre
Robert Crepinko, az emberkereskedelem ellen nemrég létrehozott európai központ (EMSC) igazgatója elmondta, hogy jelenleg tíz ilyen ügynök dolgozik Lészvosz (Leszbosz), Számosz, Híosz és Lérosz szigetén, valamint Pireász (Pireusz) kikötőjében. A feladatuk lényege, hogy rákeressenek a gyanús migránsokra az Europol hollandiai adatbázisában, így próbálják meg kiszűrni az Iszlám Állam nevű terrorszervezet embereit a menekültek között.

Az AP hírügynökség úgy tudja, a migránsok azért gyűltek össze az átkelőnél, mert arról értesültek, hogy megnyitják. A macedón rendőrség cáfolta, hogy erre készülnének.

Több mint egy hónapja az idomeni tábor mintegy tizenegyezer lakója követeli, hogy Macedónia újra nyissa meg a határátkelőt, amely a Nyugat-Európába vezető migránsútvonalon fekszik. A macedón hatóságok azonban hetek óta egyetlen migránst sem engedtek át.

A görög hatóságok megpróbálják rávenni ezeket az embereket, hogy menjenek a fogadóközpontokba, de kevés sikerrel.

Görög hatóságok: Veszélyes és sajnálatos az erőszak

Jorgosz Kiricisz, a görög válságstáb szóvivője szokatlanul éles hangnemben utasította el „a sérülékeny emberekkel szembeni oktalan erőszakot”.

Az Orvosok Határok Nélkül (MSF) nevű nemzetközi szervezet úgy értesült, hogy az erőszakos macedón rendőri fellépés miatt több tucatnyian sebesültek meg. Az erős szél az idomeni táborig vitte a könnygázt, így olyanok - köztük gyerekek - is szenvedtek annak hatásaitól, akik nem vettek részt a határkerítés elleni rohamban.

Többen légzési nehézségekre panaszkodtak, három migránst pedig a kilkiszi kórházba kellett szállítani - mondta el Ahileasz Cemosz, az MSF tisztségviselője. Cemosz hozzátette, hogy néhány embert gumilövedék sebesített meg, bár a macedón rendőrség tagadja, hogy bevetett volna ilyen tömegoszlató eszközt.

A macedón hatóságok szerint az összecsapásokban három rendőr könnyebben megsérült.

Az Európai Unió és Törökország március 18-án megállapodást kötött, amely szerint az EU visszaküldi Törökországba azokat az illegális bevándorlókat, akik március 20-a után érkeznek valamelyik görög szigetre. Cserében az EU-tagországok - egy egyelőre 72 ezres kontingens erejéig - legális úton átvesznek Törökországtól ugyanannyi szíriai menekültet, ahányat a görög szigetekről visszavisznek Törökországba. A megállapodás óta jelentősen csökkent a Görögországba érkező migránsok száma.