Külföld

Könnygázt is bevetett a görög rendőrség a tüntető pedagógusok ellen

A költségvetési megszorítások miatt az utóbbi tíz évben alig neveztek ki pedagógusokat állandó foglalkoztatási státuszba

Gumibottal és könnygázzal akadályozta meg csütörtökön a görög rendőrség, hogy az utcán tüntető pedagógusok egy csoportja erővel bejusson az athéni parlament épületébe - jelentette az ERT görög televízió.

görög tanár tüntetés
KONSTANTINOS TSAKALIDIS/AFP

Csütörtökön minden állami iskolában szünetelt a tanítás, és több ezer pedagógus demonstrált órákon keresztül Athén belvárosában a kormány megszorító politikája ellen. A tüntetők amiatt tiltakoztak, hogy évek óta ideiglenes foglalkoztatásban állnak, és követelték, hogy helyezzék őket azonnal állandó státuszba.

A pedagógusokkal vállalt szolidaritásból 24 órás sztrájkot hirdetett csütörtökre az állami közalkalmazottak szakszervezete is, ezért a közhivatalok többsége szintén zárva maradt.

A költségvetési megszorítások miatt az utóbbi tíz évben alig neveztek ki pedagógusokat állandó foglalkoztatási státuszba. A pedagógusok szakszervezete szerint az iskolarendszerből nagyon sok tanár hiányzik, és túl alacsonyak a fizetések is.