Külföld

Könnyebb lesz a voksolás a Németországban élő törököknek

Több nagyvárosban is külön helyiségeket alakítanak ki az áprilisi népszavazás kapcsán

A német kormány engedélyezte a török kormánynak, hogy választási helyiségeket alakítson ki Németországban a tervezett alkotmánymódosításról kiírt áprilisi népszavazás lebonyolításához - jelentették be szerdán Berlinben.

A kormány engedélyezte, hogy a török állam a németországi főkonzulátusai mellett külön erre a célra kibérelt ingatlanokban további választási helyiségeket is kialakítson Dortmundban, Münchenben, Hannoverben és Nürnbergben - mondta a kormányszóvivői tájékoztatón Martin Schäfer külügyi szóvivő. Aláhúzta, hogy a kormány a folyamatosság jegyében ezúttal is lehetővé teszi a Németországban élő török állampolgárok számára, hogy éljenek választójogukkal, éppen úgy, mint a korábbi törökországi választások alkalmával. 

Törökországban április 16-án rendeznek népszavazást az alkotmánymódosításról, amely kiszélesítené a mindenkori államfő jogkörét, aki így a végrehajtó hatalom feje lenne. Németországban él a legnagyobb határon túli török közösség, mintegy hárommillió tagja közül nagyjából minden második rendelkezik szavazójoggal Törökországban.

Azonban a berlini török nagykövetségnek átadott szóbeli jegyzékben az is szerepel, hogy konstruktív együttműködést várnak el a szavazás előkészítésében és lebonyolításában, különös tekintettel a közrend fenntartására, a népszavazást felvezető kampány németországi rendezvényeivel kapcsolatban pedig átláthatóságot és a német törvények betartását. Az átláthatóság azt jelenti, hogy előre, megfelelő időben közölni kell a tervezett rendezvények helyszínét, időpontját, célját és a fellépő politikusok nevét - mondta a szóvivő. A német jogszabályok betartásával kapcsolatban utalt arra, hogy a büntetőtörvénykönyv alapján akár öt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő az állam, a szövetségi államok és az alkotmányos rend becsmérlése.

Martin Schäfer hozzátette: a kormány fenntartja magának a jogot az engedély felülvizsgálatára és szükséges, mértéktartó és arányos intézkedésekre, amennyiben a török fél nem tesz eleget a feltételeknek.

Az utóbbi hetekben feszültebbé vált a német-török kormányzati viszony, miután több német városban a helyi hatóságok megakadályozták török miniszterek kampányrendezvényeit, mire Ankara a náci módszereket idéző eljárással vádolta meg Németországot, és terroristák támogatásával Angela Merkel kancellárt. 

Peter Altmaier kancelláriaminiszter egy szerdai lapinterjúban azt mondta, hogy a kormány ugyan "nem cenzorhivatal, és nem süllyed mindazok szintjére, akik felelőtlenül veszélybe sodorják a német-török kapcsolatokat", de ragaszkodik a törvények betartásához és ahhoz, hogy senki ne hurcoljon be konfliktusokat az országba. Kiemelte, hogy a berlini vezetés nem használta ki valamennyi lehetőséget arra, hogy fellépjen a Németországot sértő török megnyilatkozásokkal szemben, de ez a jövőre nézve "nem szabad kártya".  A kormány "nagyon alaposan megvizsgálja" a török kormánytagok kijelentéseit, és végső lehetőségként fenntartja a beutazási tilalom kivetésének jogát - mondta Peter Altmaier a Berliner Morgenpost című lapban közölt interjúban.