Külföld

Köln belvárosában 2400 rendőr és biztonsági ember vigyáz a szilveszterezőkre

A hatóságok megelőznék az egy évvel ezelőttihez hasonló támadásokat

Rendkívüli óvintézkedésekkel készülnek Kölnben a szilveszterre, a németországi nagyváros vezetésének szerdán ismertetett tervei szerint 2400 rendőr és biztonsági ember dolgozik majd azért, hogy megelőzzék az egy évvel korábbi szexuális támadásokat.

A kölni belvárosban 1500 rendőr teljesít szolgálatot, ami tízszer több az egy évvel korábbinál. Háromszázan a szilveszterezők között járőrőznek majd háromfős egységekben, láthatósági mellényt viselnek, hogy messziről észrevehetők legyenek.
A kölni rendőrség munkáját 350 közterület-felügyelő és egy magán biztonsági szolgálat 250 munkatársa segíti. A főpályaudvaron és a másik belvárosi pályaudvaron, a Rajna folyó másik partján fekvő Deutz állomáson a szövetségi rendőrség 300 munkatársa dolgozik szilveszterkor.

A főpályaudvar és a dóm körüli negyedet kordonokkal veszik körül, a belvárosba vezető utcákat beton terelőelemekkel vagy rendőrségi járművekkel, köztük vízágyúval felszerelt tömegoszlató járművekkel torlaszolják el, hogy megelőzzék a Berlinben történt tömeges gázoláshoz hasonló merényleteket. A dómnál szinte nappali világosság lesz majd szilveszter este, az épületet Philipp Geist német képzőművész fényinstallációja világítja meg.

Egy évvel korábban szilveszter éjjel Kölnben és több más német nagyvárosban tömegesen követtek el nők sérelmére szexuális zaklatást és lopást. Az elkövetők többnyire észak-afrikai férfiak voltak, csoportosan körbevették, molesztálták és meglopták az áldozatokat. A 16 német tartomány közül 12-ben történtek ilyen bűncselekmények.