Külföld

„Kizárt, hogy amerikai követelésre kivonják az iráni csapatokat Szíriából”

Fejszal Mikdad szíriai külügyminiszter-helyettes szerint a döntés a damaszkuszi kormányra tartozik

Kizárt, hogy amerikai követelésre kivonják az iráni csapatokat és szövetségeseiket Szíriából - jelentette ki szerdán Fejszal Mikdad szíriai külügyminiszter-helyettes.

Mikdad a Szputnyik orosz hírügynökségnek nyilatkozva hangsúlyozta: az iráni csapatokat vagy a Teherán támogatását élvező Hezbollah libanoni radikális síita szervezet erőit az országban kell tartani. A döntés a damaszkuszi kormányra tartozik - hangsúlyozta.

Mikdad elmondta, hogy országa nagyra tartja az orosz katonai segítséget, illetve azt, hogy Irán és a Hezbollah "tanácsadókat" küldött. Kiemelte: senkinek sem engedhetik meg, hogy egyáltalán felvesse az iráni csapatkivonás eshetőségét.

"Akik ilyesmit akarnak - és ezek biztosan nem orosz barátaink -, a katonai beavatkozás lehetőségét fontolgatják Szíria minden szegletében, a többi között terroristák támogatásával az országban és másutt is a térségben" - mondta a szíriai illetékes. Mikdad hangsúlyozta: az iráni csapatkivonás veszélybe sodorhatja Szíria szuverenitását.Vlagyimir Putyin orosz elnök a Bassár el-Aszad szíriai államfővel tartott május 17-i találkozóján reményét fejezte ki, hogy a kormányerőknek a terroristákkal szemben elért sikereire tekintettel a külföldi erőket hamarosan kivonják a polgárháború dúlta országból. Mikdad ezzel összefüggésben leszögezte: a csapatkivonás nem vonatkozik azokra az erőkre, amelyek a szíriai kormány meghívására tartózkodnak az országban.

Mike Pompeo amerikai külügyminiszter hétfőn ismertetett Irán-stratégiájában egy sor követelést fogalmazott meg, amely egy új nukleáris megállapodás megkötéséhez szükséges a teheráni vezetéssel. Ezek között szerepel, hogy Iránnak vissza kell vonulnia Szíriából, ahol kulcsfontosságú támogatást nyújt Aszad államfőnek.