Külföld

Kirúgták a Twitterről Irán vallási vezetőjét

Ali Hameini ismét Salman Rushdie megölésére buzdította követőit

Most azonban egy ideig nem "csipoghat", ugyanis olyan, enyhén szólva is gyűlöletbeszédnek nevezhető posztot osztott meg Twitter-oldalán, amely kiverte a biztosítékot az üzemeltetőknél és a moderátoroknál is.

 A közösségi média vezetői azonnal visszavágtak, törölték Ali Hámeini botrányosnak ítélt posztját, és korlátozták Twitter-hozzáférését.

Ali Hameini, Irán legfontosabb vallási vezetője - csak úgy, mint más országok vezetői és politikusai -, aktívan twitterezik és instagramozik is. 

Most azonban egy ideig nem "csipoghat", ugyanis olyan, enyhén szólva is gyűlöletbeszédnek nevezhető posztot osztott meg Twitter-oldalán, amely kiverte a biztosítékot az üzemeltetőknél és a moderátoroknál is - mint arról a Hareetz című netes lap beszámolt. 

Az incidens azért történt, mert Ali Hámeini felszólította ötszáz követőjét, hogy bátran öljék meg Salman Rushdie indiai születésű brit írót. 

Rushdie ellen 1989 óta van érvényben a fatva, vagyis a halálos kiközösítés, ugyanis egy évvel korábban megjelent Sátáni versek című kötetében tiszteletlenül ábrázolta Mohamedet. Sokáig rendőri őrizet alatt állt, és évekig sejteni sem lehetett, hol és hogyan él.

Habár a brit diplomácia pressziójára visszavonták a fatvát, Irán legfőbb vallási vezetőjét ez teljesen hidegen hagyta. A fatva 30. évfordulójáról "méltó módon" akart megemlékezni, és posztjában tudatta: Rushdie él és virul, a fatva szintén, aki találkozik vele, nyugodtan vadássza le, azaz gyilkolja meg. 

Hámeini falán február 14. óta nincs bejegyzés. 

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom