Külföld

Kína nem vesz részt az észak-koreai válságról szóló találkozón

Lu Kang szerint a vancouveri találkozó csak súlyosbítja az ellentéteket

Kína határozottan ellenzi, éppen ezért nem is vesz részt a külügyminiszterek vancouveri találkozóján, amelynek témája az észak-koreai válság - mondta el szerdai sajtótájékoztatóján Lu Kang, a pekingi külügyminisztérium szóvivője.

A szóvivő úgy véli, hogy az esemény csak megosztottságot szül a nemzetközi közösségen belül, és hátráltatja a Koreai-félsziget problémáinak megoldására tett erőfeszítéseket.
Lu szerint a találkozó nem járulhat hozzá érdemben a feszültség enyhítéséhez a térségben, mert nem minden érintett vesz részt rajta.
Kína Észak-Korea egyetlen nagyhatalmi szövetségese, valamint legjelentősebb kereskedelmi partnere.
A január 16-án tartott vancouveri konferenciát Kanada és az Egyesült Államok szervezi. Célja, hogy megmutassa a nemzetközi közösség egységét az észak-koreai atom- és rakétaprogrammal szemben. A várakozások szerint mintegy 20 állam külügyminisztere vesz részt a találkozón.
Az eseményt december végén jelentette be Rex Tillerson amerikai és Chrystia Freeland kanadai külügyminiszter.
Tillerson hangsúlyozta: a találkozó üzenete az lesz, hogy a nemzetközi közösség nem tűri meg Észak-Koreát az atomfegyverekkel rendelkező nukleáris hatalmak klubjában.
"Egy a célunk: a Koreai-félsziget teljes, végleges és ellenőrizhető atomfegyvermentesítése" - hangoztatta.
Észak-Korea eddig hat kísérleti atomrobbanást hajtott végre, a legutóbbit és eddig a legerősebbet tavaly szeptemberben. Az ősz folyamán pedig többször lőtt fel ballisztikus rakétát, s saját állítása szerint már képes csapást mérni az Egyesült Államok területére. Az ENSZ Biztonsági Tanácsa a nukleáris fegyverkezés miatt szankciók sorozatával sújtotta az ázsiai országot. A phenjani rezsim az elmúlt napokban késznek mutatkozott a nyitásra. Észak- és Dél-Korea kedden évek óta először magas szintű hivatalos tárgyalásokat folytatott.