Külföld

Kiköthetnek a Málta vizein veszteglő mentőhajók

A migránsokat Németország, Franciaország, Portugália, Írország, Románia, Luxemburg, Hollandia és Olaszország között osztják szét - Németország 60 embert fogad be

Megegyezés született a Máltánál veszteglő mentőhajókon tartózkodó 49 migráns, illetve a szigetországban lévő társaik sorsáról, így a mentőhajók kiköthetnek Máltán - közölte a máltai miniszterelnök szerdán.

A mentőhajókról egy hadihajóra átszállva érhették el a máltai partokat az illegális bevándorlók, akik hírügynökségi beszámolók szerint römujjongásban törtek ki, mikor a partraszállásról  értesültek. 

Joseph Muscat  szerint alkalmi megállapodás született az ügyben. A Máltán lévő 249 migráns, valamint a két mentőhajón tartózkodó 49 ember közül 220-at más európai uniós tagállamok vesznek át vagy hazatérnek - folytatta.

A migránsokat Németország, Franciaország, Portugália, Írország, Románia, Luxemburg, Hollandia és Olaszország között osztják szét - részletezte a máltai kormányfő.

Joseph Muscat hozzátette, hogy a Sea Watch és a Sea Eye nevű német civil szervezet hajóinak a partraszállást követően azonnal távozniuk kell a máltai vizekről.

A szóban forgó mentőhajók napok óta vesztegelnek máltai vizeken arra várva, hogy valamelyik ország megnyissa előttük kikötőjét. A Sea Watch 32 embert vett fel fedélzetére egy csónakról Líbia partjainál még december 22-én. A Sea Eye 17 embert mentett ki a vízből december 29-én.

Mintegy tucatnyi európai ország ajánlotta fel, hogy befogadja a mentőhajókon tartózkodó migránsokat. Azonban Málta kikötötte, hogy csak akkor engedi partra szállni őket területén, ha egy átfogó megállapodás keretében az elmúlt hetekben a szigetországban partot ért menedékkérők sorsát is rendezik.

"Azt akarjuk, hogy mindenki tartsa tiszteletben a nemzetközi szabályokat, amelyeket nem mi találtunk ki" - szögezte le Muscat. "Erőteljes politikai üzenetet akarunk közvetíteni, hogy mindenki megértse: meg kell osztanunk a terheket, mert európai problémáról van szó" - folytatta. "Nem a civil szervezetekkel van bajunk, mindössze azt akarjuk, hogy mindenki betartsa a szabályokat" - húzta alá.

A Sea Watch a Twitteren mondott köszönetet mindazoknak, akik az elmúlt napokban támogatásukról biztosították a szervezetet. "Nem a szükséget szenvedők kárára kellene politizálni" - hívta fel a figyelmet a szervezet.

Ruben Neugebauer, a Sea-Watch szóvivője Twitter üzenetében hangsúlyozta, hogy nem hagynak fel a mentési munkálatokkal a Földközi-tengeren. Kijelentette: "Az utóbbi hetek megmutatták, hogy mentési műveleteinkre továbbra is szükség van". "A jövőben is következetesen be fogjuk tartatni az emberi jogokat" - tette hozzá a szóvivő, aki mikroblogján úgy fogalmazott, hogy a máltai partra szállással az EU "túszokat" szabadított ki.

Avramopulosz: Kiszámítható mechanizmusra van szükség a kimentett migránsok partra szállításában

Eseti jellegű megoldások helyett kiszámítható és fenntartható mechanizmusra lenne szükség a Földközi-tengeren kimentett bevándorlók partra szállításában és elhelyezésében - hangoztatta az Európai Bizottság migrációs politikáért felelős tagja szerdán. Dimitrisz Avramopulosz üdvözölte a Málta partjainál veszteglő mentőhajókon tartózkodó migránsok partra szállítását és elosztását.

Köszönetet mondott a máltai kormánynak, valamint méltatta az érintetteket befogadó, szolidaritást mutató kilenc tagországot is, ugyanakkor leszögezte, hogy "nem az elmúlt hetek voltak Európa legdicsőségesebb pillanatai". "Hagyni, hogy 49 ember közel három hétig a tengeren vesztegeljen, nem esik egybe azzal, amit az Európai Unió képvisel" - emelte ki brüsszeli sajtótájékoztatóján a migrációügyi biztos, hozzátéve, hogy az EU az emberi jogokra és a szolidaritásra épül.

Avramopulosz aláhúzta, hogy miközben az Európai Bizottság az illegális bevándorlás további visszaszorításán dolgozik, el kell fogadni, és fel kell készülni arra, hogy lesznek továbbra is olyanok, akik szabálytalan módon, tengeri vagy szárazföldi úton érkeznek a kontinensre, és ezért fenntartható mechanizmust kellene kidolgozni a helyzet kezelésére eseti megoldások helyett. Kijelentette, hogy a brüsszeli testület ideiglenes megállapodások tető alá hozásában is kész segítséget nyújtani a tagországoknak, amíg nem sikerül megegyezni a dublini menekültügyi szabályozás reformjáról.

Utóbbi kérdés kapcsán hangsúlyozta: mihamarabb kompromisszumra kellene jutni, mivel az elengedhetetlen az illegálisan érkező bevándorlók számának csökkentéséhez, az úgynevezett másodlagos mozgások megakadályozásához, illetve a visszaélések visszaszorításához.

Rámutatott végezetül, hogy az európai megoldás minden téren jól működött a tavalyi évben, például ötéves mélypontra csökkent az érkezők száma, de fontos lenne a harmadik államokkal való együttműködés fokozása és a külső határok ellenőrzésének további erősítése.

Salvini senkit nem akar befogadni a Máltára érkezett migránsokból

Matteo Salvini olasz belügyminiszter szerdán  ismételten  nemet mondott a Máltán partot ért menedékkérők befogadására annak ellenére, hogy Giuseppe Conte olasz miniszterelnök  a nők és gyermekek esetében  jóváhagyását adta ehhez. 

Olasz sajtóértesülések szerint Giuseppe Conte még késő este egyeztet a Varsóból hazatérő Matteo Salvinivel. 

Salvini az olasz kormánypárt Liga vezetője a lengyelországi látogatása során értesült Joseph Muscat máltai miniszterelnök bejelentéséről, miszerint engedélyezi a partoknál veszteglő két német civil szervezet működtette mentőhajó kikötését, miután több európai tagállammal megállapodást kötöttek a fedélzetükön tartózkodó 49 fő, és további 249, a Földközi-tengerből korábban kimentett és Máltára szállított menedékkérő ügyében. 

Szétosztásukban Németország, Franciaország, Portugália, Írország, Románia, Luxemburg, Hollandia és Olaszország vesz részt.

"Nem engedek be senkit (..) nem számít, hogy nyolc vagy nyolcvannyolc migránsról van szó, senkinek a belépését nem engedélyezem Olaszországba" - jelentette ki Matteo Salvini az őt kísérő olasz újságíróknak. Hangsúlyozta, hogy az embercsempészeknek és a nem kormányzati szervezeteknek (NGO) való  "engedés" újraindítja a Líbiából megfékezett migrációs áradatot. Kijelentette: az olasz miniszterelnöknek először vele kellett volna egyeztetnie. 

Giuseppe Conte korábbi bejelentése szerint Olaszország 15 főt kész befogadni, nőket és gyermekeket. Hangsúlyozta, hogy rendkívüli helyzetről van szó, amelyben engedni kell a szigorú migrációs politikából. Hozzátette, ha Salvini nem engedi az olasz kikötőkbe a menedékkérőket, majd repülővel megy értük. Matteo Salvini most megjegyezte, ő más célra használná a repülőgépeket. 

Az olaszországi kikötőket a migránsokat szállító hajók előtt teljesen lezáró Matteo Salvini emlékeztetett, hogy amikor tavaly júliusban 477 migráns érkezett az olaszországi partokra, hat EU-ország jelentkezett a befogadásukra, de végül 129 embert vettek át. Az olasz parti őrség Diciotti nevű hajójával augusztusban 177-en érkeztek, közülük egyedül Írország fogadott be 16 főt. 

Giancarlo Giorgetti a Liga politikusa, a római miniszterenökségi hivatalt vezető államtitkár úgy nyilatkozott, a Giuseppe Conte és Matteo Salvini közötti ellentét miatt nem fenyeget kormányválság Rómában, azt azonban elismerte, hogy "feszült" a politikai helyzet.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom