Külföld

Kijev 2016-ig csak lépked az unió piacán

Moszkva egyelőre nem hozott válaszszankciókat

A jövő év végéig elhalasztják az uniós–ukrán szabad kereskedelmi megállapodás életbe léptetését – jelentették be tegnap Brüsszelben. Az uniós „gesztus” összefügghet azzal, hogy Moszkva a tegnap nyilvánosságra hozott újabb szankciókra egyelőre nem hozott semmilyen válaszlépést.

ukrAN
Diáklányok béketüntetése a kelet-ukrajnai Mariupolban (Fotó: Reuters/Vasily Fedosenko)

Az EU, Oroszország és Ukrajna pénteken megállapodott abban, hogy 2015 végéig elhalasztják az uniós–ukrán szabadkereskedelmi megállapodás életbe léptetését – közölte a Brüsszelben folytatott megbeszélés után Karel De Gucht, a külkereskedelmi kérdésekben illetékes belga EU-biztos. A „kijevi kollégáknak megnyugtatásul” hozzátette, Ukrajna addig is élvezni fogja az uniós piachoz való kedvezményes hozzáférés előnyeit.

A megállapodás előtt Oroszország azzal fenyegetőzött, hogy importvámot vet ki az ukrán árukra, ha életbe léptetik a megállapodás előírásait.

„Üdvözlöm az Európai Unió döntését a személyi szankciókat illetően. Minél kevesebbet utaznak az állami tisztségviselők, az állami cégek vezetői külföldre, annál több idejük lesz a munkájukkal foglalkozni. Mindez vonatkozik a parlamenti képviselőkre is, akik inkább saját választóikra fordítsanak több időt” – Vlagyimir Putyin nem kevés iróniával így értékelte Brüsszel Oroszország elleni szankcióit. Az orosz elnök aztán komolyra fordítva a szót hangsúlyozta, hogy az EU és az Amerikai Egyesült Államok lépései nem segítik, hanem hátráltatják az ukrajnai békefolyamatot, ezért több mint „furcsák”. Mindazonáltal Putyin egyelőre nem beszélt semmilyen válaszintézkedésről. Mint ismeretes, előző nap Moszkvában közölték, Oroszország korlátozhatja a gépjárművek – ez vonatkozna többek között a magyar Audi- és Mercedes-gyárra is –, illetve egyes könnyűipari termékek behozatalát a szankciókat elfogadó országokból. Az unió tegnapi intézkedései az orosz védelmi és energiaipar hat óriásvállalatát és állami tulajdonú nagybankját érintik, továbbá beutazási és pénzügyi korlátozásokat fogalmaznak meg 24 magánszeméllyel szemben. Utóbbiak között van a téli olimpia több szervezője, valamint a populista politikai debattőr, Vlagyimir Zsirinovszkij is. Putyin elmondta, hogy a lehetséges válaszlépéseket egyelőre a kormány tanulmányozza, „olyan döntéseket hozunk, amelyek használnak a hazai vállalatoknak, csak azért, hogy megmutassuk, milyen karakának vagyunk, nem hozunk szankciókat senki ellen”.

Az uniós szankciók publikálását megelőzően Washington is lépett. „Az Egyesült Államok csatlakozik az EU-hoz abban, hogy új, az orosz pénzügyi, energetikai és hadiipari szektort érintő szankciókat vezet be Oroszország ellen, amiért az augusztusban csapatokat vezényelt Ukrajnába” – közölte Barack Obama. Az amerikai elnök szerint Washington különös figyelemmel követi az eseményeket a tűzszünet kihirdetését és a minszki megállapodást követően, de még mindig nem látta meggyőző bizonyítékát annak, hogy Oroszország véget vetett volna Ukrajna destabilizálásának. Moszkvában jelezték, továbbra is kíváncsian várják a Fehér Ház bizonyítékait az orosz katonai jelenlétre, „Délkelet-Ukrajnában nem voltak és nincsenek orosz katonák, csak önkéntesek”.


Az LMP csatlakozik a kerekasztalhoz
Az egyre súlyosabbá váló ukrán helyzet, valamint az ott élő magyar kisebbség érdekeinek védelme szükségessé teszi a parlamenti pártok, a magyar kormány, valamint a kárpátaljai magyarság szervezeteinek együttműködését – hangsúlyozta tegnapi közleményében a Lehet Más a Politika (LMP) parlamenti frakciója. Az ellenzéki párt bejelentette, hogy részt vesz a Jobbik által kezdeményezett magyar–magyar kerekasztal működésében. A kerekasztal létrehozását múlt kedden javasolta Vona Gábor, a Jobbik elnöke és Szávay István alelnök. Vona szerint az ukrán vezetés nem ad garanciát a magyarok jogainak biztosítására, s a kárpátaljaiak felett Damoklész kardjaként függ a besorozás rémképe. Mint mondta, „gyilkos, halálos luxus lenne” elmulasztani a kerekasztal összehívását, ezért levélben fordultak azokhoz, akiknek a részvételére számítanak.
(ŐM)