Külföld

Ki hallgatta le a lengyel politikusokat?

Kelet-európai titkosszolgálatokhoz is visszavezethető a lengyel lehallgatási botrány?

A lengyel belbiztonsági ügynökség (ABW) és az államügyészség több szálon is nyomozást folytat annak felderítésére, hogy kik szervezhették meg vezető lengyel politikusok és üzletemberek magánbeszélgetéseinek lehallgatását. Az egyik ezek közül kelet-európai titkosszolgálatok esetleges részvétele az ügyben - írta honlapján a TVN24 lengyel hírtelevízió (tvn24.pl).

JK
A TVN24 szerint Lukasz N. egy mini diktafont használt a lehallgatásra, míg a Gazeta Wyborcza című lap úgy tudja, hogy egy "poloskát" építettek be abba a hívókészülékbe, amellyel a VIP-teremben ülő jeles vendégek a pincéreket szólították. Bár ezt a termet a kormányőrség a találkozók előtt átkutatja, van lehetőség arra, hogy egy miniatűr felvevő készüléket becsempésszenek oda a vizsgálat megtörténte után.

A hírtelevízió oknyomozó újságírói megállapították, hogy az egyik varsói étterem, a Sowa & Barátai igazgatója, Lukasz N. rögzíthette Bartlomiej Sienkiewicz belügyminiszter és Marek Belka jegybankelnök beszélgetését, amelyet elsőként közölt a Wprost hetilap a lehallgatások közül. Lukasz N. ellen azóta a lengyel hatóságok kétrendbeli vádat is emeltek, majd óvadék ellenében szabadon engedték. Ő azonban a hírtelevízió szerint csak a lehallgatásokat szervezte meg, az anyagot valaki más juttatta el a Wprost szerkesztőségébe. A hetilap tulajdonosa szerint ez egy üzletember volt, akinek a kilétét eddig nem hozták nyilvánosságra.

Az oknyomozás során az újságírók eljutottak az ukrán Andrij Perszonához, aki a Kononenko nevet is használja, valamint Szergej Pieleszko egykori afganisztáni szovjet veteránhoz. Perszona Pieleszkónak, az pedig Szemjon Mogiljevicsnek dolgozott. Mogiljevics, aki évekig Magyarországon is élt magyar feleségével, és magyar állampolgárságot is szerzett, többek között fegyver- és kábítószer-kereskedelemmel, nukleáris anyagok forgalmazásával, prostitúcióval, pénzmosással és védelmi zsarolással is foglalkozott. Kapcsolatban állt az oroszországi Szolncevo-bűnszövetkezettel, és érdekeltsége volt az orosz földgáz értékesítésével foglalkozó RoszUkrEnergo cégben is. Mogiljevicset az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) is köröztette pénzmosás miatt.

A TVN24 szerint a RoszUkrEnergo cégben a volt szovjet titkosszolgálat, a KGB egykori munkatársai is ott ülnek. Egy nevének elhallgatását kérő forrás pedig azt mondta a lengyel hírtelevíziónak, magától értetődő, hogy Oroszországban az energiaágazatban semmi sem történhet a titkosszolgálatok részvétele nélkül. 

 

Forrás: MTI