Külföld

Két tömegsírt találtak az irakiak Moszulnál

Iraki csapatok a dzsihadisták ellenállásába ütköztek +VIDEÓ

Két, összesen mintegy 250 tetemet rejtő tömegsírra bukkantak az iraki biztonsági erők Moszul közelében - jelentette csütörtök este a CNN amerikai hírtelevízió az iraki rendőrségre hivatkozva.

Objektum doboz

Fárisz Radzsi Abbász, az iraki rendőrség parancsnoka a hírtelevíziónak elmondta, hogy a Moszultól harminc kilométerre délre fekvő Hammám al-Alil településnél találtak rá a tömegsírokra, amelyek az Iszlám Állam (IÁ) iszlamista szervezet által megölt emberek holttesteit rejtik.

Az egyik tömegsír egy kútban van, amelybe bedobálták az áldozatokat. Kétszáznál több tetem van benne. Abbász szerint a dzsihadisták két éven át hajigálták bele az áldozataikat. Volt, akit élve dobtak be. A terroristák pokolgépeket helyeztek el körülötte, hogy a hozzátartozók ne tudják kiemelni a rokonaik holttestét. A CNN szerint tűzszerészek hatástalanítják a robbanószerkezeteket, hogy hozzá tudjanak férni a kúthoz. 

A tíz napja felszabadított Hammám al-Alilnál találtak csütörtökön még egy tömegsírt, amely mintegy 45 holttestet rejt. Ugyanennél a településnél november 7-én is találtak egy tömegsírt, mintegy száz lefejezett ember holtteste volt benne.

Moszult, Irak második legnagyobb városát két éve tartja megszállva az Iszlám Állam. Az iraki és a kurd erők az amerikaiak vezette katonai koalíció légi támogatásával pontosan egy hónapja, október 17-én indítottak hadműveletet Moszul felszabadítására, de a város visszavétele komoly nehézségekbe ütközik, a dzsihadisták heves ellenállást tanúsítanak.

Iraki csapatok a dzsihadisták ellenállásába ütköztek

Az Iszlám Állam ellenállásába ütköztek az iraki csapatok, miközben fokozatosan  törtek előre pénteken Moszul keleti negyedeiben.  Péntekre virradóra légicsapások, ágyúzás és automata fegyverek zaját lehetett hallani a dzsihadisták utolsó iraki fellegvárának számító városban. Értesülések szerint egy iraki katona meghalt az összecsapásokban, illetve részben sebesült civileket lehetett látni, ahogy a harcok elől menekülnek.

Névtelenül nyilatkozó katonai tisztségviselők szerint az iraki erők célja, hogy teljesen ellenőrzésük alá vonják a város Tahrír nevű negyedét, ahonnan a szomszédos Muharabín nevű kerületbe tudnak eljutni. A katonák ugyanakkor erős ellenállással szembesülnek, a dzsihadisták orvlövészekkel, aknavető tűzzel és robbanószerrel megpakolt páncélozott járműveket vezető öngyilkos merénylőkkel hátráltatják őket.

Az el-Hasd es-Saabi (Népi Mozgósítás) nevű, főként síitákat, de keresztényeket és jazidiket is tömörítő félkatonai szervezet pénteken elkezdte a Moszultól 35 kilométerre nyugatra fekvő Tal-Afar nemzetközi repülőterének aknamentesítését - közölte az asz-Szumaríja pánarab televízió a szervezethez tartozó egyik fegyveres csoportra hivatkozva. Az el-Hasd es-Saabi november 16-án űzte ki a repülőtérről az Iszlám Állam harcosait, akik két éven át birtokolták a létesítményt és azt a milícia elmondása szerint aknamezővé alakították át. Tal-Afar a Szíriába vezető úton található, lakosságának többsége türkmén. A síita milíciák az iraki hadvezetéssel együttműködve október 29-én kezdték meg a Tal-Afar elleni támadásukat. Ez idő alatt sikerült ellenőrzésük alá vonniuk a városból Moszulba és a szíriai Rakkába vezető utakat.