Külföld

Késes terrortámadás Brüsszelben

jelentkezett a brüsszeli késelés felbujtójaként - Kard volt a Buckingham-palotánál elfogott támadónál

"Terrorista gyilkosság kísérletének" gyanújával indított nyomozást a belga ügyészség annak a késsel hadonászó férfinak az ügyében, aki péntek este Brüsszelben katonákra támadt, és akit a katonák agyonlőttek.

A szövetségi ügyészség hivatala szombaton kiadott nyilatkozatában azt közölte, hogy az illetőnek volt már dolga a rendőrséggel egy testi sértés ügyében, de terrorizmussal kapcsolatba hozható cselekményt korábban nem követett el.

Az Iszlám Állam jelentkezett a brüsszeli késelés felbujtójaként
Az Iszlám Állam nevű dzsihadista terrorszervezet jelentkezett szombaton a pénteki brüsszeli késelés felbujtójaként.
A terrorszervezet - a szócsővének tekinthető Aamák hírügynökségen keresztül - tudatta: "A katonák ellen végrehajtott brüsszeli késeléses művelet végrehajtója az Iszlám Állam katonája volt."
A közlés kitért arra, hogy a támadás válasz az Egyesült Államok vezette koalíciós erők támadásaira az Iszlám Állam ellen Szíriában és Irakban.

A gyanúsított állítólag hátulról támadt a katonákra egy késsel péntek este Brüsszel belvárosában, miközben azt kiabálta, hogy "Allahu akbar", ami arabul annyit tesz: Isten a legnagyobb.

Az ügyészségi nyilatkozat szerint a támadót két lövés érte, két katona pedig felületi sérüléseket szenvedett. A férfinál egy lőfegyverutánzatot találtak és két példányt a muszlim vallás szent könyvéből, a Koránból.

A 30 év körüli, szomáliai származású belga állampolgár a kórházba szállítása után belehalt sebesülésébe. A hatóságok az éjjel átkutatták a lakását a Brüsszeltől mintegy 100 kilométerre északnyugatra található Bruges-ben - áll az ügyészségi nyilatkozatban, amely azonban további részletekkel nem szolgál.

Belgiumban a 32 ember halálát okozó 2016. március 22-i brüsszeli merényletek óta magas fokú terrorkészültség van érvényben, és azóta katonákat és a korábbiaknál több rendőrt vezényeltek a középületek és a nagyobb rendezvények védelmére.

A pénteki incidens a belga főváros egy olyan negyedében történt, ahol számos bár és vendéglő található, nem messze a történelmi Grand Place tértől, amely az egyik legfőbb turistaattrakció.

A brüsszeli városi ügyészség szombaton külön nyilatkozatban közölte, hogy a fegyverhasználat miatt vizsgálatot indítottak a gyanúsítottat lelövő rendőr ügyében, amit mindig megtesznek, ha a biztonsági erők valamely tagja elsüti a fegyverét. Az ügyészség ügyanakkor hozzátette, hogy a katona jogos önvédelem helyzetében használta a fegyverét, miután a támadó megszúrta őt a késével.

buckingham-késes
Őrizetbe vettek a Buckingham-palotánál egy késsel felfegyverkezett férfit

Egy 120 centiméteres kard volt annál a férfinál, aki péntek este rátámadt két rendőrre a londoni Buckingham-palotánál, és a férfi többször is "Allahu akbar"-t kiabált - közölte szombaton a brit rendőrség.

A 26 éves férfi, akit jelenleg a rendőrség terrorizmusellenes részlege tart fogva, szándékosan hajtott oda egy rendőrségi furgonhoz, a furgon előtt állítva le gépkocsiját a Buckingam-palotához, azaz II. Erzsébet királynő lakhelyéhez közel eső helyszínen - teszi hozzá a pénteki incidens részleteit ismertető rendőrségi közlemény.

A fegyvertelen rendőrök igazoltatni akarták az autóban egyedül ülő sofőrt, aki ekkor megpróbált előrántani egy "120 centiméteres kardot" az elülső utasülés lábteréből.

"A rendőrök azonnal cselekdtek, hogy lefogják, s a vele vívott küzdelemben három rendőr könnyebb sérülést szenvedett. A támadót, aki többször is azt kiabálta 'Allahu akbar' (Isten a legnagyobb!), spray-vel ártalmatlanították" - közölte a brit rendőrség.
Híradások szerint a Londontól északra élő, lutoni illetőségű férfit szombaton a rendőrség terrorizmus elleni részlege kétszer is kihallgatta.

A londoni nyomozással a rendőrség terrorizmus elleni részlegét bízták meg, és jelenleg házkutatások zajlanak Luton térségében - közölte Dean Haydon, a részleg parancsnoka.
"Azt gondoljuk, hogy a férfi magányosan cselekedett, és egyelőre nem kutatunk más gyanúsítottak után" - fűzte hozzá a parancsnok, kiegészítve azzal, hogy a szokásos rend szerint "egyelőre terrorcselekményként kezelik az ügyet".
Haydon azt is elmondta, hogy a szolgálatban lévő rendőrök számát megemelték, tekintettel a hétfői ünnep miatti hosszú hétvégére, valamint arra, hogy a májusi manchesteri merénylet miatt továbbra is súlyosnak minősítik a terrorfenyegetés szintjét az Egyesült Királyságban.