Külföld

Kerry szerint visszaszorították az Iszlám Államot

Kobani visszafoglalását véglegesnek véli, a jordániai külügyminiszter szkeptikusabb

Működik az Egyesült Államoknak az Iszlám Állam (IÁ) ellen kidolgozott stratégiája, a Washington vezette nemzetközi terrorellenes koalíció a szélsőséges szervezet legyőzése felé halad - jelentette ki vasárnap John Kerry amerikai külügyminiszter az NBC amerikai televíziónak.

Kerry azzal érvelt, hogy a koalíciós erők "jelentősebb offenzíva nélkül" visszafoglalták az IÁ ellenőrzése alá vett lakott területek 22 százalékát.

John Allen nyugalmazott amerikai tábornok, az Egyesült Államoknak az IÁ ügyében eljáró különmegbízottja az ABC televíziónak úgy nyilatkozott, hogy sikerült "átfogó tervet kidolgozni" a terrorszervezet ellen, és arra "kemény csapást" mérni. Ennek példájaként hozta fel a militánsokra az észak-szíriai Kobani városnál mért vereséget.

Nasszer Dzsaude jordániai külügyminiszter ugyancsak az ABC-nek úgy fogalmazott, hogy az IÁ "menekül", de a győzelem nem lesz gyors. Mint mondta, a légicsapások meggyengítették a terrorszervezetet, ám az még nagy területeket tart az ellenőrzése alatt és hozzáfér a szíriai pénzeszközökhöz és fejlett fegyverekhez.

Michael Flynn tábornok, a Védelmi Hírszerző Ügynökség (DIA) volt igazgatója ezzel szemben a Fox News csatornának azt állította, hogy nem működik az iszlamista szélsőséges csoportok ellen alkalmazott stratégiája. Flynn szerint a terrorelhárítás ugyan hatékony a vezetők és más fontos célpontok likvidálásában, ám az ellenség ereje az elmúlt 10 év során megduplázódott, elsősorban Közép-Ázsiában, Észak-Afrikában és a kontinens szubszaharai részén. 

Ted Cruz republikánus szenátor, aki 2016-ban pártjának egyik elnökjelölt-aspiránsa lehet, az ABC-nek úgy nyilatkozott, hogy az Egyesült Államoknak nem lenne szabad szárazföldi csapatokat küldenie a konfliktusövezetbe, ehelyett több fegyvert kellene küldenie a kurdoknak.