Külföld

Kerry a szíriai bombázások beszüntetésére szólította fel Moszkvát

Mintegy 55 ezer aleppói menekült kerekedett fel

John Kerry amerikai külügyminiszter felszólította pénteken Oroszországot, hogy szüntesse be a „sok nő és gyerek halálát okozó” szíriai bombázásait, tartson tűzszünetet. A szíriai külügyminiszter leszögezte: Szíria agressziós cselekménynek fog tekinteni bármifajta katonai beavatkozást, amelyet a damaszkuszi kormány beegyezése nélkül hajtanak végre a területén, s ennek megfelelő lesz a válasza is. Csaknem 35 ezer szíriai menekült érkezett a szíriai-török határhoz Kilis városánál, ellátásukról a határ szíriai oldalán felállított táborban gondoskodnak.

 A szíriai külügyminiszter leszögezte: Szíria agressziós cselekménynek fog tekinteni bármifajta katonai beavatkozást, amelyet a damaszkuszi kormány beegyezése nélkül hajtanak végre a területén, s ennek megfelelő lesz a válasza is.
Valíd Moallem damaszkuszi sajtóértekezletén újságírók kérdéseire válaszolva hangsúlyozta: ha bármelyik ország a szíriai kormány engedélye nélkül avatkozik be szárazföldi csapatokkal a harcokba, e csapatok katonai "fakoporsóban" fognak visszatérni hazájukba. Damaszkusz ugyanis bármiféle ilyen jellegű hadműveletet aggressziós cselekménynek fog tekinteni, és ennek megfelelően tesz majd ellenlépéseket. A miniszter a szaúdi és török szárazföldi csapatok esetleges bevetésére utalt ezzel a figyelmeztetéssel.

Csaknem 35 ezer szíriai érkezett a török határhoz az elmúlt két napban
Csaknem 35 ezer szíriai menekült érkezett a szíriai-török határhoz Kilis városánál, ellátásukról a határ szíriai oldalán felállított táborban gondoskodnak - mondta szombaton Kilis tartomány kormányzója, aki további 70 ezer szíriai menekültre számít, ha az orosz légicsapások és Bassár el-Aszad szíriai elnök hadseregének előrenyomulása folytatódik a polgárháború sújtotta közel-keleti országban.
"Nem zártuk be a kapuinkat, de ebben a pillanatban nincs szükség arra, hogy határainkon belül lássuk vendégül ezeket az embereket" - mondta a kormányzó, hozzátéve, hogy élelmiszert, sátrakat és takarókat adtak a szükséget szenvedőknek.
Mevlut Cavusoglu török külügyminiszter az EU-tagországok külügyminisztereinek informális találkozóját követően Amszterdamban azt mondta, értesülései szerint 55 ezer szíriai indulhatott útnak a török határ felé. Cavusoglu igyekezett megnyugtatni az európai országokat, hogy országa a menekültekkel kapcsolatban hű marad a "nyitott határok politikájához", ugyanakkor nem pontosította, hogy mikor akarja megnyitni a szíriai határnál lévő Oncupinar átkelőt a szíriai menedéket keresők ezrei előtt.
"Már ötezret fogadtunk, további 50-55 ezren vannak úton, és nem hagyhatjuk őket magukra, mert folytatódnak az orosz légicsapások. Iskolákat, kórházakat és polgári lakosokat támadnak" - jegyezte meg a török diplomácia vezetője.
Federica Mogherini, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője arra szólította fel Törökországot, hogy nyissa meg határait a szíriaiak előtt, és Brüsszel éppen ilyen célokra ad segélyt Ankarának.
A Norvég Menekültügyi Tanács azt mondta, szíriaiak ezrei érkeztek a török határ közelében kialakított menekülttáborokba, amelyek már ezt megelőzően is tele voltak.
Eközben szombaton további kétezer türkmén lépte át a szíriai-török határt, hogy elmeneküljön a Szíria északnyugati részén, Aleppó térségében dúló harcok elől. A menekültek a dél-törökországi Hatay tartományban fekvő Yayladagi városa közelében lévő Guvecci táborban leltek ideiglenes menedéket.

A szaúdi védelmi tárca csütörtökön jelentette be, hogy Szaúd-Arábia kész szárazföldi egységeket küldeni Szíriába az Iszlám Állam dzsihadista szervezet terroristái ellen, ha az Egyesült Államok vezette háborús koalíció ilyen döntést hoz. A The Guardian című brit lap közlése szerint több ezer, különleges kiképzésű katonáról van szó. A sajtó szerint az olajmonarchia Törökországgal koordinálná katonai tevékenységét.

Az effajta hadművelettől Oroszország is óva intette a szaúdiakat. Konsztantyin Koszacsov, az orosz felsőház külügyi bizottságának elnöke pénteken Moszvában úgy nyilatkozott: a szíriai konfliktus rendezése bonyolultabbá válna, ha Szaúd-Arábia részt venne a szárazföldi hadműveletekben Szíriában. 

Koszacsov szerint Moszkva többször is leszögezte már, hogy külföldi fegyveres erők bevetéséhez Szíriában "a legitim hatalommal rendelkező szuverén állam" hozzájárulása szükséges. Hozzátette: a fegyveres erők bevetése "ebben az összefüggésben" azt jelentené, katonai erővel próbálják megdönteni Szíria legitim kormányát. 

A szíriai kormányerők eközben orosz támogatással, valamint a Hezbollah síita fegyveres szervezet és más milíciák segítségét is igénybe véve az utóbbi napokban előrenyomultak az észak-szíriai Aleppó tartományban. A kormányerők a hét közepén áttörték a felkelők ostromgyűrűjét, és így megnyílt előttük az út két síita faluba, Nubulba és Zahrába. 

A szír kormányerők Aleppó térségében folyó offenzívája miatt viszont mintegy húszezer szíriai menekült gyűlt össze a török határon. Bár Ahmet Davutoglu török miniszterelnök a délkelet-törökországi Mardin városban pénteken azt mondta, hogy minden érkezőről gondoskodnak, a hírügynökségek arról adtak hírt, hogy a menekültek további hulláma érkezik a török határhoz, egyes becslések szerint akár ötvenezer ember is lehet a lezárt határövezetben. Rami Abdel Rahman, a londoni székhelyű Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) nevű emigráns szíriai szervezet igazgatója szerint rendkívül mostoha körülmények között vannak ezek a menekültek, a gyerekek és a nők is vagy sátrakban, vagy a szabad ég alatt kénytelenek tölteni a hideg éjszakát. 

Mevlut Cavusoglu török külügyminiszter szombaton nyilatkozatban igyekezett megnyugtatni az európai országokat, hogy országa a menekültekkel kapcsolatban hű marad a "nyitott határok politikájához", ugyanakkor nem pontosította, hogy mikor akarja megnyitni a szíriai határnál lévő Oncupinar átkelőt a szíriai menedéket keresők ezrei előtt.

Kerry: Moszkva hagyjon fel a bombázással

"Oroszország egyértelműen közölte, hogy képes tűzszünet bevezetésére. Az irániak pedig másfél nappal ezelőtt azt mondták Londonban (a szíriai adományozói konferencián), hogy most már támogatják egy tűzszünet bevezetését" - jelentette ki Kerry washingtoni sajtótájékoztatóján, miután visszatért a szíriai konfliktus rendezésének szentelt európai körútjáról.

"Tudni fogjuk a következő napokban, hogy ki vehető komolyan, és ki nem" - mondta a damaszkuszi vezetéssel szövetséges Oroszországnak címezve.

Kerry kijelentette, hogy léteznek bizonyítékok, "amelyek szerint Oroszország egyértelműen használ célra vezető berendezés nélküli, hagyományos bombákat. Ezek nem precíziós bombák, és civilek, köztük nők és gyerekek halnak meg tőlük nagy számban". Elítélte, hogy "kórházakat, lakónegyedeket" érnek találatok, valamint hogy "a repülőgépek visszatérnek a bombázás helyszínére, és megölik a mentőket is, aki ellátnák, elszállítanák a sebesülteket. Ezt be kell szüntetni!" - szögezte le Kerry.

"Oroszország felvetett néhány konstruktív gondolatot arra vonatkozóan, hogy lehetne tűzszünetet bevezetni. De ha ez csak üres beszéd, és folytatni akarja a bombázásokat, akkor az senkinek nem fog tetszeni" - tette hozzá az amerikai miniszter.