Külföld

Kerry: Jelentősen mérséklődött az erőszak Szíriában

A kormányzati küldöttség is részt vesz a genfi tárgyalásokon

A szíriai tűzszünetnek köszönhetően nyolcvan-kilencven százalékkal mérséklődött az erőszak a polgárháború sújtotta országban - állapította meg szombaton John Kerry amerikai külügyminiszter miután találkozott szaúdi kollégájával. Közben a szír külügyér bejelentette: a kormány delegációja is elutazik vasárnap Genfbe, hogy részt vegyen a béketárgyalásokon, de nem fog 24 óránál többet várni az ellenzéki csoportok képviselőire.

Az amerikai diplomácia vezetője tudatta: az amerikai és az orosz megfigyelők még a nap folyamán összeülnek Ammánban, hogy megvitassák azokat az incidenseket, melyek során a damaszkuszi rezsim szerint megsértették a tűzszüneti megállapodást.

John Kerry azt is elmondta: hétfőn folytatódniuk kell a béketárgyalásoknak Genfben.

A legjelentősebb ellenzéki csoportosulás tájékoztatott arról,  hogy ott lesz a megbeszéléseken. Ugyanakkor azzal vádolják Bassár el-Aszad szíriai elnököt, hogy tárgyalási pozícióját javítandó offenzívára készül. „Nagyon-nagyon világossá tettük, hogy az Aszad-rezsim nem használhatja ki a jelenlegi helyzetet, miközben mások jóhiszeműen tartják magukat a fegyvernyugváshoz. Ebben véges a türelmünk”- húzta alá Szaúd-Arábiában John Kerry.

Emellett Kerry a jemeni háború lezárásának lehetőségéről, és a líbiai válság rendezéséről is egyeztetett Adel al-Dzsubeir szaúdi külügyminiszterrel.

Damaszkusz: A kormány küldöttsége elmegy Genfbe, de egy napnál többet nem vár

Februárban, amikor már az első nap megfeneklettek a tárgyalások, a kormányküldöttség három napon át várakozott arra, hogy az ellenzék is megjelenjen a tárgyalóasztalnál, ugyanis csak nagy nehezen sikerült eldönteni, hogy ki kapjon meghívót, majd, hogy ki hajlandó részt venni a megbeszéléseken.

Valid al-Mualem szíriai külügyminiszter emellett élesen bírálta Staffan de Misturát, az ENSZ különmegbízottját, aki pénteken kijelentette: tizennyolc hónapon belül parlamenti és elnökválasztást kell tartani Szíriában. „Sem neki, sem másnak nincs joga elnökválasztásról beszélni. Ilyesmiről kizárólag a szíriai nép dönthet” - szögezte le a külügyminiszter, aki szerint Misturának ahhoz sincs joga, hogy javaslatot tegyen arra, hogy mi szerepeljen a béketárgyalások napirendjén. Valid al-Mualem hozzátette: a damaszkuszi kormány továbbra is elkötelezett a tűzszünet mellett.

A szíriai diplomácia vezetője azt mondta: minden olyan kísérletet visszautasítanak, hogy az elnökválasztást bármilyen formában napirendre vegyék Genfben. Mint mondta: szóba sem fognak állni olyannal, aki az elnökséget akarja megkérdőjelezni, átléphetetlen határvonalnak nevezve a kérdést. Mualem emellett a Szíriára vonatkozó föderatív elképzeléseket is visszautasította, s Szíria egységének megőrzése mellett foglalt állást.

A tárgyalások el fognak bukni, ha a másik fél azt képzeli, hogy Genfben átveheti a hatalmat - szögezte el Valid al-Mualem.

A szíriai ellenzék az al-Arabíja televízió tudósítása szerint úgy reagált, hogy Mualem szavai „szöget vertek Genf koporsójába”, valamint, hogy Damaszkusz véget vet az egyeztetéseknek mielőtt megkezdődtek volna.