Külföld

Kern: Nagyobb érzékenységre van szükség Rómával szemben

Az osztrák kancellár figyelmeztette külügyminiszterét, hogy ne helyezkedjen szembe Olaszországgal

Christian Kern osztrák kancellár szombaton arra intette külügyminiszterét, Sebastian Kurzot, hogy ne helyezkedjen szembe Olaszországgal az illegális bevándorlással kapcsolatban kialakult vitában.

A Presse című lap vasárnapi számában megjelenő, az APA hírügynökség által előzetesen ismertetett nyilatkozatában a szociáldemokrata kancellár beszámolt arról, hogy szombat reggel telefonbeszélgetést folytatott Paolo Gentiloni olasz kormányfővel. Gentiloni sajtóértesülés szerint a telefonbeszélgetés során megütközve reagált Kurz közelmúltban elhangzott nyilatkozatára, amelyben a külügyminiszter felszólította Olaszországot, hogy szüntesse be az illegális migránsok komphajókkal történő átszállítását a szigetekről a szárazföldre.

Kurz úgy fogalmazott, hogy az Olaszországba érkezett menekülteket nem szabad a szigetekről a szárazföldre engedni. Szerinte a menekülteket az uniós külső határon kellene megállítani és ellátni. Hangsúlyozta, hogy az emberek kimentése a Földközi-tengerből nem jelentheti azt, hogy automatikusan belépőt kapnak Közép-Európába.

A koalíciós partner konzervatív Osztrák Néppárt nemrég megválasztott új elnökéhez, egyben a kormány külügyminiszteréhez intézve szavait Kern azt hangoztatta: "Ez így nem megy. Óvatosnak kell lennünk, hogy ne helyezkedjünk szemben Olaszországgal".  Úgy vélekedett, hogy "nagyobb érzékenységre" van szükség Olaszországgal szemben. 

"Képzeljük csak el mi történt volna 2015-ben, ha szomszédaink hasonló helyzetben ellenünk fordulnak. Az ilyen jellegű problémákat csak közös erőfeszítésekkel lehet megoldani" - hangoztatta a két évvel ezelőtti menekülthullámra emlékeztetve az osztrák kancellár, aki természetesnek nevezte, hogy csalódottságot vált ki a szembehelyezkedés Olaszországgal olyan helyzetben, amikor "szomszédunknak Európa támogatására van szüksége".

Kern emellett azt sürgette, hogy a jövőben ezt a kérdést ne a nyilvánosság előtt és ne az osztrák választási kampányban tárgyalják. "Az osztrák külpolitikát kellő komolysággal zárt ajtók mögött kell folytatni, nem pedig egy választási kampányban" - hangsúlyozta.

Ausztriában a májusi kormánykoalíciós válság nyomán október 15-én tartanak előrehozott parlamenti választásokat tartanak. 

Ausztria külpolitikájával kapcsolatban Kern az interjúban a  többi között azt hangoztatta : "Ügyelnünk kell arra, hogy külpolitikai téren ne kerüljünk egy csoportba Orbán Viktorral és az Északi Ligával". Túl nagy ár lenne Ausztria jó hírnevét kockáztatni csakis a választási kampány érdekében - tette hozzá 
Az osztrák kormányfő egyben visszautasította a Brenner-hágó lezárásával kapcsolatos fenyegetéseket. "Vészhelyzettel riogatnak, amely nem is áll fenn.  Jelenleg a balkáni útvonalon is több menedékkérő érkezik, mint a Brenner-hágón. Ugyanakkor természetesen fel kell készülnünk minden eshetőségre. Ezt viszont teljes nyugalommal és lehetőleg diszkréten kell tennünk. A Brenner-hágónál lévő határ lezárása pedig  végül isDél-Tirolt érintené a leginkább" - vélekedett Kern.