Külföld

Kadhafi jóslata beteljesült

Pszichológiai támadással fenyegeti Európát az Iszlám Állam

Menekültek „hatalmas hullámával” akar „pszichológiai káoszt” zúdítani Európára az Iszlám Állam nevű terrorszervezet, amennyiben bármiféle katonai beavatkozást tapasztalnak az európai partokhoz közeli Líbiában.

Olasz sajtóértesülések szerint az Iszlám Állam azzal fenyegetőzött, hogy egyfajta „pszichológiai támadásként” félmillió bevándorlóval árasztja el Európát - írta a Daily Mail. Mint az a publikált telefonlehallgatások átirataiból kiderült, a dzsihadista csoport egyszerre többszáz csónakot indítana Európa irányába abban az esetben, amennyiben bármiféle katonai beavatkozást tapasztalnak Líbiában. A polgárháború küszöbén álló, gyakorlatilag „bukott államnak” számító országban Moammer Kadhafi volt líbiai államfő 2011-es megbuktatása és meggyilkolása óta fokozatosan nőtt az erőszak és az extremizmus, emiatt pedig sokan kényszerülnek arra, hogy - elsősorban a Líbiától csupán 660 kilométerre lévő Olaszországon keresztül - Európába meneküljenek.

Az észak-afrikai ország tökéletes lehetőséget biztosít tehát az Iszlám Államnak arra, hogy Irak és Szíria után az európai partokhoz közel is megvethesse lábát, és stratégiai központot hozhasson létre. Az Abu Bakr al-Bagdadihoz hű szélsőségesek nemrég elfoglaltak két, a Földközi-tenger partján fekvő líbiai várost - Szirtet és Darnát -, elkezdtek közelebb húzódni az olajtermelő létesítményekhez, és beszivárogni a líbiai fővárosba, Tripoliba, valamint az ország második legnagyobb városába, Bengáziba.

Pénteken autóba rejtett pokolgépek robbantak fel a kelet-líbiai el-Gubba városban, a merényletekben legalább negyvenöt ember életét vesztette, hetvenen pedig megsebesültek - jelentette az al-Arabíja pánarab hírtelevízió. A terrorakciókat az Iszlám Állam magára vállalta.

Mint azt a Daily Mail megjegyezte, Moammer Kadhafi - négy évvel azelőtt, hogy az Iszlám Állam megvetette volna a lábát a térségben - megjósolta, hogy a Földközi tenger a „tengerek káoszává” fog válni.Kiszivárgott az amerikaiak „haditerve”
Tucatnyi iraki dandár – 20-25 ezer katona – áprilisban vagy májusban támadást indít, hogy visszafoglalja az Iszlám Állam terrorszervezettől Irak második legnagyobb városát, Moszult – közölte Washingtonban csütörtökön egy magas rangú amerikai katonai tisztségviselő a közel-keleti és a közép-ázsiai térségért felelős amerikai középső parancsnokság képviseletében. A név nélkül nyilatkozó illetékes kijelentette, hogy hamarosan megkezdődik öt iraki dandár koalíciós kiképzése. Ezek alkotják majd az offenzíva fő erejét. A tartalékot három kisebb létszámú dandár alkotja, a kurd pesmergák három alakulatának pedig az lesz a feladata, hogy hogy északról és nyugatról feltartóztassák az Iszlám Állam erőit. A műveletben az iraki terrorelhárító erők egy, az amerikai különleges egységek által kiképzett dandárja vesz majd részt. Az Egyesült Államok a művelethez a kiképzés, a légi támogatás, a felderítés és a megfigyelés terén nyújt majd támogatást.