Külföld

Junckert bírálták a néppárti fiatalok

Elfogadhatatlannak tartja a Castro-i diktatúra relativizálását a YEPP

Élesen kritizálta nyílt levelében az Európai Bizottság elnökét az Európai Néppárt ifjúsági szervezete. A geo-blockingról szóló magyar javaslatot egyhangúlag szavazták meg.

mariannn

A közös védelempolitika mielőbbi felállításáról, az internetelérés földrajzi akadályainak (geo-blocking) eltörléséről, a Castro-i diktatúra elítéléséről határozott az Európai Néppárt ifjúsági szervezete, a YEPP hétvégi tanácsülésén, Helsinkiben. A geo-blockingról javaslatot a Fidelitas terjesztette be, s ellenszavazat nélkül fogadták el. A néppárti fiatalok bírálták Jean-Claude Junckert, az Európai Bizottság szintén néppárti elnökét, amiért „relativizálta” Fidel Castro megítélését abban a közleményben, amit a kubai vezető halálának másnapján adott ki. Faragó Csaba, a YEPP magyar alelnöke szerint a közlemény elfogadhatatlan, mivel „egy olyan embert méltat, aki fél évszázadon át elnyomás alatt tartotta népét, emberek ezreinek haláláért felelős és nagy erőkkel támogatta a kelet-európai szovjet inváziót is”. Nyílt levelükben többek között azt írták, hogy Juncker „közleménye megbecsteleníti azoknak az ezreknek az emlékét, akiket megöltek Castro diktatúrája alatt, és sértette azokat a százezreket is, akiket kiutasítottak saját országukból”.

A delegáltak több órás vitát követően munkadokumentumot fogadtak el az Európai Unió védelmének megerősítését sürgető közös biztonságpolitikai intézkedések felállításáról is.