Külföld

Juncker szerdán nevezi meg jelöltjeit

Szanyi Tibor szocialista európai parlamenti képviselő a magyar biztosjelölt, Navracsics Tibor ellen hergeli elvtársait

Továbbra sem tudni, hogy milyen uniós biztosi posztot kaphat Navracsics Tibor. A korábban említett kereskedelmi vagy fejlesztési „tárca” közül egyelőre az utóbbi tűnik esélyesebbnek, azonban egyelőre nincs „hivatalos kiszivárogtatás”.

navracsics
Jean-Claude Juncker bizottsági elnök Brüsszelben egyeztetett Navracsics Tiborral (Fotó: European Commission)

Egy érdekes fénymásolt lap – ez a legkonkrétabb, senki által sem megerősített „bizonyíték” arról, hogy melyik ország milyen biztosi pozíciót kaphat Brüsszelben. Ellentmondásosak azok az információk is, hogy Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke milyen struktúrában szeretne dolgozni.

A Financial Times információja szerint Navracsics Tibor a kereskedelmi biztosi tisztségre esélyes. Brüsszeli forrásaink szerint azonban szinte elképzelhetetlen, hogy az unió és az Amerikai Egyesült Államok szabadkereskedelmi tárgyalásai idején ezt a „tárcát ne egy nagy ország” kapja meg. Lehetséges természetesen, hogy a „nagyok” egymás jelöltjeit lökdösik ki, de akkor is valószínűtlen, hogy egy „kelet-európai megbízhatatlan” jelölt kapja meg. Ez alól talán csak Lengyelország lehetne kivétel, de miután Donald Tusk lett az Európai Tanács elnöke, Varsó aligha kap kulcstárcát, ráadásul – ahogy egy francia diplomata lapunknak elmondta – ennyi erővel akár „amerikai-amerikai” kereskedelmi tárgyalásokat is rendezhetnének. Gyaníthatóan nem sokat segít az sem, hogy háttérbe szorulása ellenére a brüsszeli bürokráciával jó kapcsolatokat ápoló korábbi biztos, Viviane Reding gyakran kínosan alulmaradt a Magyarországgal folytatott vitákban.

Navracsics szerdán egyeztetett Junckerrel, a Bruxinfo szerint meg is állapodtak, a Népszabadság úgy tudja, a magyar jelöltnek a nemzetközi fejlesztési portfóliót ajánlották fel.


Hivatalos vagy legalább meggyőzően alátámasztott kiszivárogtatás egyelőre nincs. Junckernek szeptember 10-én kell ismertetnie jelöltjeinek névsorát, állítólag azonban már egy nappal korábban lehet majd tudni a „tutit”.

A biztosi vitába budapesti sajtótájékoztatóján Szanyi Tibor, az MSZP EP-képviselője is beszállt. A szocialista párt belső harcaiban alulmaradt politikus szerint „a külgazdasági és külügyminiszter önjelölt, és megtagadja az európai értékeket”, s ezért nemmel való szavazásra buzdítja uniós elvtársait is. Emlékezetes, hogy az MSZP brüsszeli pártjelöltjét, Kovács Lászlót 2004-ben kínos körülmények között kellett „visszahívni” az energiabiztosi jelöltségből, mivel sem a szakbizottságot, sem az európai parlamenti képviselőket nem sikerült meggyőznie.