Külföld

Izraeli hadsereg: A palesztinoknak menekülniük kell

Több mint százezer palesztinnak kell elhagynia otthonát a térségben hamarosan várható katonai akció előtt

Az izraeli hadsereg telefonon otthonaik elhagyására szólította fel a gázai határánál élő palesztinokat, közölte a ynet, a Jediót Ahronót című újság honlapja csütörtök délután.

A The Times of Israel című angol nyelvű izraeli hírportál szerint több mint százezer palesztinnak kell elhagynia otthonát a térségben hamarosan várható katonai akció előtt. 

Az övezet északi részén, Hán-Júnísztól keletre eső Bét Lahíja, Bét Hanún, Abaszán-al-Kabera és Abaszán-al-Szagira lakóit érinti az üzenet. Az izraeli hadsereg hasonlóképpen járt el a helyi civilekkel a két évvel ezelőtti „Felhőoszlop” és a 2008-as „Öntött ólom” gázai hadművelet és a 2006-os második libanoni háború idején is.

Az izraeli haderők telefonon távozásra szólítják fel a szélsőséges fegyveresek felrobbantásra ítélt lakóházainak lakóit is a légierő bevetése előtt, de a Hamász harcosai megpróbálják megakadályozni a civilek távozását, sőt a felrobbantás előtt lévő házak tetejére küldik a lakókat, hogy emberi védőpajzsot alkossanak belőlük.

Netanjahu nem számít tűzszünetre

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök csütörtökön a kneszet külügyi és biztonsági bizottságának ülésén kijelentette, hogy jelenleg nincs napirenden a tűzszünet a Hamásszal.

A kormányfő hangsúlyozta, hogy megértést és támogatást kapott minden általa telefonon megkeresett külföldi vezetőtől, kiemelve Francois Hollande szavait, aki azt mondta, hogy igaza van, és beszélgetésük után egy közleményt adott ki, amelyben elítélte az Izrael elleni rakétatámadásokat.


Gáza
Forrás: MTI