Külföld

Izrael kiutasította afrikai menekültjeit

Ha nem mennek önszántukból, a Negev-sivatagba küldik őket menekülttáborba

Izrael megkezdte menekültjeinek nyílt deportálását. Az ország évekig azt az illúziót keltette, hogy politikai menekültjei önszántukból távoznak, de úgy tűnik, megelégelték a látszatintézkedéseket. Ha a menekültek nem távoznak önszántukból(Izraelnek mindegy, hova),  a Negev-sivatagban létrehozott menekülttáborban fogják őket bezárni. A menekülttábort a lakók csak Sharonim börtönként emlegetik - írta a Haaretz izraeli újság.

lead afrikai menekültek
A Háárec szerint a nyugati országoknál eddig nem volt példa arra, hogy a menekülteket más országba utasítsák ki, mint ahonnan érkeztek. Izraelben jelenleg mintegy 42 ezer eritreai és szudáni menekült él, közülük kétezren menekülttáborban. 
A helyi statisztikák szerint 2014-ben 5803-an távoztak Izraelből, közülük 1093-an nem szülőhazájukba, hanem egy harmadik országba.

Ötezer menekültből NÉGY maradhat

A kiutasítottakat előzetesen értesítik majd, hogy harminc nap áll rendelkezésükre az ország elhagyására, Izrael információkkal látja el őket, elutazásukhoz repülőjegyet és pénzsegélyt is kapnak. Ha mégis megtagadják a távozást, behívják őket meghallgatásra, majd időkorlátozás nélkül menekülttáborba zárják őket.