Külföld

Ismét provokál a figyelemre éhes Phenjan

Tovább folytatja diplomáciai figyelemfelkeltését Észak-Korea: Phenjan tegnap két rövid hatótávolságú ballisztikus rakétát lőtt ki a Japán-tengerbe, majd pedig bejelentette, hogy Szöul legújabb szankcióira válaszul érvényteleníti a Dél-Koreával kötött összes gazdasági együttműködési megállapodást.

Ezzel újabb mélypontra jutott a két Korea viszonya, szakértők szerint ugyanakkor az egymást sújtó döntések megszaporodó üteme korántsem tekinthető egyedülállónak az elmúlt évtizedekben.

A Korea-közi ügyekkel foglalkozó phenjani bizottság szóvivője egyúttal azt is bejelentette, hogy elkobozzák a dél-koreai cégek észak-koreai kintlévőségeit. A közlemény szerint Phenjan „pusztító politikai, katonai és gazdasági lépéseket” tesz Pak Gun Hje dél-koreai elnök kormánya ellen. A Koreai Népi Demokratikus Köztársaság azonnal megelőző csapásokat mér, ha az ellenség provokálja, és a hadsereg már csak egy parancsra vár – hangsúlyozta a phenjani bizottság szóvivője.

Kim Dzsong Un észak-koreai vezető március elején elrendelte az észak-koreai atomfegyverek készenlétbe helyezését. A szóvivő hozzátette, hogy Pak Gun Hje kormányát – amely szerinte teljes egészében az Egyesült Államok álláspontját hangoztatja – felelősségre kellene vonni azért, hogy a Korea-közi kapcsolatokat mélypontra kormányozta. A közelmúltbeli észak-koreai kísérleti atomrobbantásra és rakétakísérletre válaszul Szöul felfüggesztette a Phenjannal közösen üzemeltetett keszongi ipari park működését, és kedden újabb szankciókat vezetett be északi szomszédja ellen.