Külföld

Ismét lecsapott a román korrupcióellenes ügyészség

Volt intézményvezetőket vettek őrizetbe

Az adóhatóság (ANAF), illetve a szervezett bűnözés és terrorizmusellenes ügyészség (DIICOT) volt vezetőjét vették őrizetbe, akiket befolyással való üzérkedéssel és megvesztegetés elfogadásával gyanúsítanak.

Az ügyészek szerint Serban Pop, az ANAF korábbi elnöke csaknem negyedmillió eurónyi megvesztegetést fogadott el Horia Simu román üzletembertől, annak érdekében, hogy az adóhatóságnál meghamisítsák azt a jelentést, amelynek alapján a DIICOT vizsgálatot indított a román rézipar legfontosabb szereplőjeként ismert Simu ellen. A korrupcióellenes ügyészség (DNA) szerint a pénzből Alina Bica, a DIICOT volt főügyésze is több mint tizenhétezer eurót kapott, amiért a vádhatóságánál megszüntette az üzletember ellen indított eljárást.

Az adóhatóság korábban arra a következtetésre jutott, hogy Simu több mint másfél millió eurónyi jutalékot fizetett ki partnereinek törvénytelenül. Az ANAF jelentése alapján pénzmosásért és bűnszövetkezetben való részvételért indított eljárást Simu ellen a DIICOT. Ennek leállítását az ügyészek szerint az üzletember a tavalyi év folyamán megvesztegetéssel érte el.

Az ügy mindhárom szereplőjét más ügyekben is törvénytelenségekkel gyanúsítja a DNA. A vádhatóság múlt héten emelt vádat Simu ellen, aki állítólag törvénytelenül kapott a piaci érték másfélszeresére rugó kártérítést egy államosított ingatlanért. Ugyanebben az ügyben vádlottként szerepel az államosított ingatlanokért kártérítést megítélő bizottság volt tagjaként Alina Bica is.

A DIICOT volt vezetőjét eddig olyan ügyekben állították bíróság elé, amelyek korábbi tisztségeivel kapcsolatosak, most azonban olyan ügyben került fogdába, amely főügyészi ténykedésével áll összefüggésben.

Az adóhatóság volt elnöke ellen egy a román médiapiacot érintő állítólagos zsarolási ügyben emeltek korábban vádat.

A Romániában zajló korrupcióellenes kampányban nem először kerülnek rács mögé olyan intézmények vezetői, amelyeknek éppen a törvényesség betartása felett kellene őrködniük. A román médiakommentárok egy része ezt a DNA pártatlanságának bizonyítékaként értékeli, és azt hangoztatja, hogy Romániában immár senki sem áll a törvények felett. Mások viszont arra következtetnek az ilyen esetekből, hogy a román társadalmat velejéig áthatja a korrupció, és még azokban sem lehet bízni, akiknek a törvények betartatása a feladatuk.