Külföld

Ismét fej fej mellett a Szabadságpárt és a Zöldek jelöltje

Hofer: Az átlagemberek aggodalmait is látni kell

„Mindenütt, ahol az elitek eltávolodnak a választóktól, ki fogják őket szavazni a hatalomból” – jelentette ki Norbert Hofer, az ausztriai államfőválasztás szabadságpárti jelöltje Donald Trump megválasztott amerikai elnök győzelmére utalva.

Donald Trump választási győzelme a bizonyíték, hogy a bevándorlás megfékezésére irányuló kampány a helyes út – jelentette ki Norbert Hofer, az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) államfőjelöltje a Reuters brit hírügynökségnek adott, tegnap ismertetett interjúban. Mint mondta, „mindenütt, ahol az elitek eltávolodnak a választóktól, ki fogják őket szavazni a hatalomból”.

A megválasztott amerikai elnökhöz hasonlóan Norbert Hofer is olyan nacionalistának tekinti magát, aki törődik az átlagemberek politikai hatalom által figyelmen kívül hagyott aggodalmaival. Hofer az egyik lehetséges hasonlóságként említette, hogy elnökjelöltként „Trumpnak is nagy (politikai) ellenszele volt az Egyesült Államokban, azonban így is megnyerte a választást”. A szabadságpárti jelölt – akiről a Reuters azt írja, „győzelme esetén ő lehet az Európai Unió első szélsőjobboldali államfője” – elsősorban emberiességi kérdésnek nevezte a menekültügyet, hozzátette azonban, hogy szerinte nem lehet teljesen eltekinteni attól, hogy mindez mekkora költségvetési terhet jelent. Hangsúlyozta: támogatná Európán kívüli menedékközpontok kialakítását, ahol a menedékkérelmeket dolgoznák fel.

Hofer, aki 1994-ben Ausztria európai uniós csatlakozása ellen szavazott, egy ideje már felhagyott az „Öexitnek” – Ausztria EU-ból való kilépésének – a szorgalmazásával, miután a britek uniós kilépéséről hozott júniusi népszavazási döntése félelmeket és bizonytalanságot keltett – írta a Reuters. „Az Európai Unió – amely belőlünk, a tagállamokból áll – nagy hibát követett el azzal, hogy nem tartotta magát saját megállapodásainkhoz, és nem vett már komolyan bennünket” – vélekedett Hofer az interjúban. „Remélem, hogy történni fog valami, ami ráébreszti majd az embereket, hogy súlyos hibákat követtünk el” – fűzte hozzá.

Egy tegnap bemutatott felmérésből az derült ki, hogy ismét fej fej mellett áll Hofer és egyetlen ellenfele, a Zöldek által támogatott Alexander Van der Bellen támogatottsága. A Meinungsraum.at osztrák közvélemény-kutató szerint a két jelöltet nagyjából ötven-ötven százalék támogatja. A felmérést az intenzív választási kampány megkezdése előtt, október végén végezték, mintegy hatszáz ember megkérdezésével.

A felmérés szerint az Osztrák Szociáldemokrata Pártra (SPÖ) szavazók 83 százaléka, míg az Osztrák Néppártot (ÖVP) választók 51 százaléka adja majd Van der Bellenre a voksát. Hofer a szociáldemokrata szavazók tíz, míg a néppárti voksolók 35 százalékának szavazatára számíthat. Az ausztriai államfőválasztás elhalasztott második fordulóját december 4-én tartják.