Külföld

Iskolába járhatnak a menekült gyerekek Görögországban

a francia belügyminiszter felszólította a brit kormányt, hogy teljesítse "morális kötelességét"

Csaknem 1500 menekültgyermek kezdte meg hétfőn az iskolát Görögországban, és a kormány szeretné elérni, hogy október végéig az országban tartózkodó több mint 20 ezer kiskorú menekült és migráns mindegyike részt vehessen az oktatásban.

Az 1500 kisdiák tanítása országszerte 20 iskolában, valamint menekülttáborokban vette kezdetét.

A kormány terveit azonban nem minden helyi lakos fogadta kitörő örömmel. Leszbosz szigetén például a feldühödött szülők lakattal zártak le egy iskolát az Athina 984 rádióadó hétfői beszámolója szerint, és nagy volt a szülők ellenállása a Szaloniki közelében lévő, észak-görögországi Oreokasztro településen is. Ott már hetekkel ezelőtt megkezdődtek a tiltakozások az oktatási minisztérium kilátásba helyezett intézkedései ellen, arra hivatkozva, hogy a menekültgyerekeket nem oltották be, így veszélyt jelentenek a helyi iskolásokra.

Nikolaosz Filisz oktatási miniszter azonban múlt héten egy sajtótájékoztatón értésre adta, hogy az oltásról már régen gondoskodtak. A tárcavezető egyúttal leszögezte: a menekültgyerekeket nem szabad kirekeszteni, meg kell adni nekik a lehetőséget arra, hogy megtanulják a nyelvet, a szabadban pedig együtt játszhassanak a többi gyerekkel.

Párizs a kísérő nélküli kiskorú calais-i migránsok befogadására kéri Nagy-Britanniát

"Arra kérem ünnepélyesen Nagy-Britanniát, hogy teljesítse morális kötelességét" - mondta a belügyminiszter az RTL kereskedelmi rádióban. "Kísérő nélkül több száz olyan kiskorú van Calais-ban, akinek családja van Nagy-Britanniában. Készül a pontos lista, és a briteknek vállalniuk kell a felelősségüket. Mi vállaltuk a miénket" - tette hozzá Cazeneuve néhány órával azelőtt, hogy találkozni készült brit kollegájával, Amber Ruddal.

Arra a kérdésre, hogy ennek érdekében milyen eszközökkel tud Párizst nyomást gyakorolni a brit kormányra, a miniszter azt mondta: "Ha majd minden kamera a kísérő nélküli kiskorúakra irányul, akiket a britek nem fogadnak be, érdekükben áll majd befogadni őket".

London eddig hetven gyereknek engedélyezte, hogy Nagy-Britanniában élő családtagjaihoz költözzön, a segélyszervezetek szerint viszont mintegy kilencszáz szudáni, afgán, etióp és eritreai kiskorú lehet a calais-i táborban.

Jacques Toubon ombudsman múlt csütörtökön "a legnagyobb nyugtalanságának" adott hangot a calais-i tábor felszámolási körülményei miatt. A jogvédő úgy tudja, hogy a "dzsungelben" kialakított létesítmények, iskolák, üzletek, imahelyek teljes felszámolását október 17-re tervezik. Az ombudsman arra is felhívta a figyelmet, hogy a 10 ezer táborlakó között csaknem ezer, kísérő nélküli kiskorú lehet.

A szocialista kormány ígéretet tett arra, hogy az év vége előtt végleg és teljesen felszámolja a spontán módon kialakult és eddig megtűrt migránstábort az észak-franciaországi Calais közelében, ahonnan a táborlakók Nagy-Britanniába szeretnének átjutni. Azoknak a migránsoknak, akik feladják az átjutási tervüket, és menedékkérelmet nyújtanak be Franciaországban, a kormányzat átmeneti szállást biztosít a kérelem elbírálásának idejére, mintegy 3-4 hónapra, a többieket kiutasítja. Egy belügyminisztériumi dokumentum szerint csaknem 12 ezer férőhelyre van szükség ahhoz, hogy az év végéig felszámolható legyen a "dzsungelnek" is nevezett, nem hivatalos menekülttábor.
Bernard Cazeneuve hétfőn azt mondta, hogy eddig csaknem hétezer helyet talált a tárca országszerte a calais-i menedékkérőknek.

"További helyekre is szükség lesz a felszámoláshoz az év vége előtt" - emlékeztetett a belügyminiszter.
Párizst és Korzikát kivéve - ahol a legmagasabb a külföldiek aránya - a kormány valamennyi régióban létre akar hozni új befogadóközpontokat. A belügyi tárca korábban egyeztetést ígért, de miután ez elmaradt, az ellenzék azzal vádolta meg a kormányt, hogy "több száz mini-Calais-t" akar létrehozni az országban. A legnagyobb ellenzéki párt, a jobbközép Köztársaságiak elnöke, Laurent Wauquiez azt kérte a jobboldali polgármesterektől, hogy álljanak ellen a kormány tervének, és ehhez a párt minden jogi segítséget megad. 

Szombaton négy olyan településen tiltakoztak a helyiek, ahol a prefektúra állami felügyelet alatt üres intézményekben akarja elhelyezni a menedékkérőket. A tiltakozó megmozdulásokat mindenhol a migránsok jogait védők tüntetései kísérték.