Külföld

Irán a P5+1 csoport összehívását sürgette az amerikai szankciók meghosszabbítása miatt

Mogherini hívhatja össze Oroszországot, Kínát, Nagy-Britanniát, Franciaországot és Németországot

Mohamed Dzsavád Zaríf iráni külügyminiszter szombati üzenetében az úgynevezett P5+1 csoport összehívására hívta fel Federica Mogherinit, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselőjét az amerikai szankciók meghosszabbítása miatt.

Az IRNA iráni állami hírügynökség szerint Zaríf arra kérte Mogherinit, hogy tájékoztassa a P5+1 csoport tagjait - Oroszországot, Kínát, Nagy-Britanniát, Franciaországot és Németországot -, hogy tartsanak közös bizottsági tanácskozást az ügyben.

A washingtoni képviselőház november közepén, a szenátus pedig december elején szavazta meg az Irán elleni szankciókról szóló törvény meghosszabbítását. Barack Obama amerikai elnök azonban nem írta alá a jogszabályt a héten letelt határidőig, de az alkotmány értelmében az így is törvényerejűvé vált, további 10 évvel meghosszabbítva a szankciókat.

A nagyhatalmak és Irán tavaly megkötött és idén januárban hatályba lépett nukleáris megállapodásában az is szerepel, hogy feloldják ezeket a büntetőintézkedéseket. Teherán szerint az amerikai szankciók meghosszabbítása sérti az atomalkut.