Külföld

Irak elutasította a kurdok függetlenségi népszavazását

A kurdok bojkottálták a szavazást

Az iraki parlament kedden elutasította a kurdok szeptember 25-re kitűzött függetlenségi népszavazását, felhatalmazva Haider al-Abádi kormányfőt, hogy tegyen meg minden intézkedést Irak egységének a megőrzésére - közölte a bagdadi törvényhozás egyik képviselője.

A kurd képviselők bojkottálták a szavazást. "A kurdok kivonultak az ülésről, de a referendumot elítélő határozatot nagy többséggel sikerült elfogadni" - mondta Mohammed al-Karbúli képviselő.
A kurdok ugyanakkor bejelentették, hogy nem tekintik kötelező erejűnek a parlament határozatát. "A döntésnek nincs értéke, s nem fogjuk végrehajtani" - jelentette ki Madzsid Singali képviselő.
"A kurdisztáni parlament biztosan választ ad majd a határozatra, amikor majd összeül csütörtökön" - hangsúlyozta Hosjar Zebari volt iraki pénzügyminiszter és Maszúd Barzani iraki kurd elnök jelenlegi tanácsadója. Hozzátette: az iraki kurd törvényhozás tagjai 2015 októbere óta első alkalommal ülnek össze.
Az autonóm észak-iraki Kurdisztán június elején döntött arról, hogy referendumot ír ki a térség függetlenségéről szeptember 25-re. A bagdadi vezetés ugyanakkor ismételten egyoldalúan hozott döntésnek és alkotmányellenesnek nevezte az egyébként nem kötelező erejű népszavazás kitűzését.
A bagdadi kormány, az Egyesült Államok, illetve nyugati országok is attól tartanak, hogy a függetlenségi népszavazás újabb konfliktust teremthet Irak központi vezetésével, de akár a környező államokkal is, ami pedig hátrányosan érintheti az Iszlám Állam terrorszervezettel szemben folytatott küzdelmet.
Különösen Törökország, Irán és Szíria ellenzi az iraki kurdok függetlenségét, mert attól tartanak, hogy ez erősítheti a területükön élő kurd kisebbség szeparatista törekvéseit.