Külföld

Húsz évig kémkedett az oroszoknak egy osztrák ezredes

Sebastian Kurz bejelentette, hogy az ügyészség nyomozást indított az ügyben

Húsz évig kémkedett az oroszoknak egy osztrák ezredes, aki tevékenységéért összesen 300 ezer eurót (csaknem 100 millió forintot) kapott Moszkvától - írta weboldalán a Kronen Zeitung című osztrák napilap pénteken. Sebastian Kurz osztrák kancellár bejelentette, hogy az ügyészség nyomozást indított az ügyben.

Az osztrák védelmi minisztérium egyik szóvivője a lapnak csütörtök este megerősítette, hogy a kém lelepleződött. A 70 éves, nyugalmazott salzburgi ezredes a többi között az osztrák légierőről, tüzérségi fegyverekről, a migrációról és a hadsereg magas rangú tisztjeiről továbbított bizalmas információkat titkos csatornákon keresztül az orosz katonai hírszerzésnek a kilencvenes évek óta. Úgy tudni, hogy az ezredes már 2006-ban ki akart szállni, de ezt az oroszok nem hagyták.

A kém kéthetente jelentett orosz kapcsolattartójának, "Jurijnak". Miután az orosz fél tudomására jutott a lebukás veszélye, azzal bízták meg az ezredest, hogy semmisítse meg a terhelő bizonyítékokat. Ezt az osztrák katonai elhárításnak sikerült megakadályoznia.

Ausztria egy baráti külföldi ország segítségének köszönhetően leplezte le a kémet. 

Az ügyészség nyomozást indított az ügyben - erősítette meg Sebastian Kurz osztrák kancellár és Mario Kunasek védelmi miniszter a pénteken tartott rendkívüli sajtótájékoztatón. A Kronen Zeitung szerint a nyugalmazott ezredes börtönbüntetést kaphat.

Ha a gyanú beigazolódik, "az nem javít az Európai Unió és Oroszország kapcsolatán" - mutatott rá Kurz, felszólítva az orosz felet, hogy bocsásson rendelkezésre minden információt az ügyben.

"A kémkedés elfogadhatatlan" - hangsúlyozta a kancellár, de hozzátette, hogy egyelőre nem fontolgatják orosz diplomaták kiutasítását Ausztriából.

Kunasek elmondta: néhány héttel korábban egy baráti ország titkosszolgálata figyelmeztetett arra, hogy osztrák részről valaki informálja az oroszokat. A katonai elhárítás ezt követően kiderítette, kiről van szó, és beszélgetéseket folytatott vele. A nyugalmazott ezredes átadta elektronikus eszközeit, amelyeket jelenleg kiértékelnek - tette hozzá a védelmi miniszter.

Egyelőre nem tudni, hogy elszigetelt esetről van-e szó, vagy sem - húzta alá Kunasek. "Ez a kémtevékenység, amely egy semleges országot érint, teljesen elfogadhatatlan" - szögezte le a tárcavezető, jelezve, hogy bekéreti az orosz katonai attasét a védelmi minisztériumba.

Az ügyről tájékoztatták Karin Kneissl osztrák külügyminisztert is, aki lemondta a december elejére tervezett moszkvai látogatását. Az orosz ügyvivőt péntek délelőttre bekérették a bécsi külügyminisztériumba.

A kémtörténet aláásta a bizalmat a felek között, és maradandó nyomot hagyhat az orosz-osztrák kapcsolatokon - vélekedett a Kronen Zeitung.

Lavrov számára "kellemetlen meglepetés" az ausztriai kémügy

"Kellemetlen meglepetésnek" nevezte az Ausztriában kirobbant kémbotrányt Szergej Lavrov orosz külügyminiszter újságíróknak nyilatkozva pénteken Moszkvában.

Megerősítette, hogy Johannes Aigner moszkvai osztrák nagykövetet bekérették az orosz külügyminisztériumba azzal kapcsolatban, hogy Bécsben Oroszország javára való kémkedéssel gyanúsították meg az osztrák hadsereg egy nyugállományú főtisztjét.

Lavrov közölte: a megbeszélésen fel fogják hívni a misszióvezető figyelmét arra, hogy milyen módszereket kellene alkalmazni, ha kérdések merülnek fel Oroszországgal kapcsolatban. Hangot adott álláspontjának, hogy aggályok felmerülése esetén az érintett feleknek közvetlenül egymáshoz kell fordulniuk. 


A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom