Külföld

Hszi és Kim a kapcsolatok új korszakáról és az atomfegyver-mentesítésről tárgyaltak

Kiértékelték az észak-koreai vezető és Donald Trump amerikai elnök múlt heti csúcstalálkozóját is

Kim Dzsong Un észak-koreai vezető és Hszi Csin-ping kínai elnök egyetértésre jutottak a pekingi találkozójukon megvitatott témákban, beleértve a Koreai-félsziget atomfegyver-mentesítésének kérdéseit is - közölte szerdán az észak-koreai állami média.

Kim és Hszi kiértékelték az észak-koreai vezető és Donald Trump amerikai elnök történelmi jelentőségű múlt heti szingapúri csúcstalálkozóját, és véleményt cseréltek arról, hogy milyen megoldások kínálkoznak a nukleáris leszerelés kérdéseire - jelentette a KCNA hírügynökség.

Az észak-koreai vezető a híradás szerint arra is ígéretet tett Hszi Csin-pingnek, hogy együtt fog működni a kínai vezetőkkel a "valódi béke" biztosításában, miközben "új távlatot nyitnak" a Koreai-félsziget előtt. Kim szerdán fejezi be kétnapos pekingi látogatását.

A kelet-ázsiai kommunista diktatúra fiatal vezetője előzőleg Szingapúrban megerősítette országa elkötelezettségét a Koreai-félsziget teljes atomfegyver-mentesítése mellett, cserébe bizonyos biztonsági garanciákért és azért, hogy az Egyesült Államok újfajta viszonyt létesít országával. A szingapúri csúcs végén Trump meglepte Dél-Korea vezetőit, kijelentve, hogy véget vetnek az Egyesült Államok és Dél-Korea "provokatív" közös hadgyakorlatainak. Washingtonban hétfőn megerősítették, hogy a Pentagon felfüggeszti az augusztusra tervezett, Dél-Koreával közös hadgyakorlatát.

Kim idén harmadszor kereste fel országa legfőbb szövetségesét, Kínát. Tárgyalópartnere kedden dicsérte őt a múlt heti csúcs "kedvező kimeneteléért". Az észak-koreai hírügynökség beszámolt a kínai elnöknek arról a kijelentéséről is, hogy a kínai-észak-koreai viszony új szintre emelkedett Kim idei első, márciusi látogatása óta, és hogy az akkor született megállapodásaik "sorra" megvalósulnak.

A KCNA szerint Kim azt mondta a kínai elnöknek, hogy szorosabbra kívánja fűzni a két ország kapcsolatait. A Reuters hírügynökség szerint számítani lehetett rá, hogy Kim személyesen tájékoztatja Hszi Csin-pinget a Trump elnökkel tartott találkozójáról, amelyen Phenjan arra is ígéretet tett, hogy felkutatják és átadják az 1950-53-as koreai háborúban eltűnt amerikai katonák földi maradványait.

A Reuters kedden két amerikai tisztségviselőtől úgy értesült, hogy ez a folyamat néhány napon belül kezdetét veheti.