Külföld

Hölvényi György: Közös érdek Egyiptom stabilitása

Az EP-képviselő politikai és vallási vezetőkkel egyeztetett

Közös érdek Egyiptom stabilitása, amit az ország vallási felekezeteinek, például az egyiptomi kultúra integráns részét képező keresztény közösségeknek a  tiszteletben tartása garantálhat - jelentette ki Hölvényi György kereszténydemokrata európai parlamenti képviselő, az Európai Parlament néppárti frakciója vallások közötti párbeszéd munkacsoportjának társelnöke az MTI-hez szerdán eljuttatott közleményében.

Hölvényi György egyiptomi látogatása során, a helyi politikai és vallási vezetőkkel folytatott megbeszéléseit követően arról tájékoztatott, hogy  az egyiptomi keresztények helyzete kiegyensúlyozottnak mondható a szélsőséges iszlám jelentette elnyomás után.
Az egyiptomi törvényhozásban a korábbi néhány fő helyett 36 taggal képviselteti magát a kopt közösség. A parlament nemrégiben törvénnyel szabályozta a templomok helyreállítását és építését az országban a korábbi ottomán hagyományokon nyugvó szabályozás eltörlésével. Valamint hamarosan szintén a parlament elé kerül az örmény népirtás elítéléséről szóló határozat is - tette hozzá.
A képviselő beszámolt arról, hogy Kveck Péter kairói magyar nagykövet közreműködésével a nemzetközi küldöttség tagjai, valamint a jelenlévő egyiptomi vezetők megismerhették a közel-keleti keresztények érdekében végzett magyar kormányzati erőfeszítéseket, többek között az üldözött keresztényekért felállított államtitkárság tevékenységét.