Külföld

Hollande: Irak harca a mi harcunk is

Hajdu János: nincs magyar katona a közel-keleten

„Nincs vesztegetni való időnk” – szögezte le Francois Hollande francia államfő az Iszlám Állam nevű dzsihadista szervezet elleni nemzetközi fellépés összehangolásáról rendezett párizsi konferencián, ahol a részvevők úgy döntöttek: minden szükséges eszközzel készek támogatni az iraki vezetést, a katonai beavatkozást is beleértve.

akna
Az Iszlám Állam fegyveresei által elfoglalt Zumar város felszabadításáért küzdő kurd harcos (Fotó:  Reuters/Ahmed Jadallah)

„Az irakiak harca a terrorizmus ellen a miénk is. Egyértelműen, lojálisan és nagy erőkkel kell elköteleznünk magunkat az iraki vezetők mellett” – mondta Francois Hollande a párizsi konferenciát megnyitó beszédében. A francia államfő kezdeményezésére összehívott hétfői találkozón elfogadott zárónyilatkozat szerint a párizsi konferencia részvevői nyomatékosították, hogy az Iszlám Állam (IÁ) a teljes nemzetközi közösségre veszélyt jelent. Hangsúlyozták továbbá, hogy a szervezet iraki jelenlétének sürgősen véget kell vetni.

A találkozón huszonhét nyugati és arab ország képviselője gyűlt össze, akik hangsúlyozták: a cél érdekében kötelezettséget vállalnak, hogy minden eszközzel támogatják az új iraki kormányt az IÁ elleni harcban, beleértve az iraki vezetők által kért katonai segítséget is.

Közvetlenül a konferencia előtt Fuád Masszúm iraki elnök légi beavatkozást kért a nyugati hatalmaktól az IÁ ellen. Mint mondta, „fontos, hogy gyors legyen a beavatkozás, mert ha késlekednek, akkor az IÁ újabb területeket foglal el”. Laurent Fabius francia külügyminiszter bejelentette, hogy francia gépek hétfőn felderítő repüléseket kezdenek Irak felett.

Iránt nem hívták az IÁ elleni fellépés összehangolását célzó párizsi konferenciára, amelyre Amir-Abdollahian iráni külügyminiszter-helyettes a következőképp reagált: „Nem érdekel bennünket egy ilyen terrorizmusellenes látványértekezlet, amelyen a meghívottak listája szelektív.” „Gyanús, hogy az Egyesült Államok olyan országokkal alakít terrorellenes koalíciót, amelyek a terroristák fő támogatói” jelentette ki Ali Samháni, az iráni Legfelsőbb Nemzetbiztonsági Tanács titkára, Szaúd-Arábiára és Katarra utalva. Az Origo szerint tegnap bejárta a magyar sajtót az értesülés, hogy a külügyi és a honvédelmi miniszter Irakba látogat. Csakhogy a hírportál úgy tudja, egyikük sem megy, legalábbis az érintett minisztériumok szerint. Konzulátust viszont nyitunk Iraki Kurdisztánban. A hírt egy helyi portál, a Bas News hozta nyilvánosságra, ám a kurd illetékeseknek a cikkben idézett közleményéből csak annyi derült ki, hogy a látogatásra „a közeljövőben” kerül sor. Nagy Anna külügyi szóvivő cáfolta, hogy Navracsics Tibor programjában észak-iraki utazás szerepelne, a honvédelmi tárca sajtóosztálya pedig azt közölte: „Hende Csaba utazása a térségbe jelenleg nem tervezett”. A magyar titkosszolgálatok és rendvédelmi szervek egybehangzó állásfoglalása, hogy szír vagy iraki területeken jelenleg nem harcolnak magyar állampolgárok – mondta Hajdu János, a Terrorelhárítási Központ főigazgatója tegnap újságíróknak.