Külföld

Hofer a Monarchia országainak szövetségét szorgalmazza

A hasonló kultúrájú közép-európai államok együttműködést szeretné az FPÖ jelöltje

A hasonló kultúrájú közép-európai államok szövetségbe tömörítéséről beszélt Norbert Hofer osztrák szabadságpárti államfőjelölt a Dagens Nyheter svéd napilapnak adott interjújában.

"Szövetségeseket keresek egy új modellhez" - mondta Norbert Hofer az interjúban, amelyet németül hétfőn közöl a Profil című osztrák gazdasági hetilap. Hofer lehetséges partnerként Magyarországot, Csehországot, Romániát, Szerbiát, Szlovéniát és Horvátországot nevezte meg. Indoklása szerint ezekkel az országokkal a Monarchia idején már szövetségben volt Ausztria, és reményét fejezte ki, hogy talán megegyeznek az irányvonalról, így nagyobb súlyuk lesz majd az Európai Tanácsban.

Hofer kilátásba helyezte, hogy amennyiben megnyeri az ausztriai államfőválasztást, az ellensúly kialakítását tekinti majd fő feladatának. 

Norbert Hofer megválasztását támogatja az ausztriai elnökválasztáson Václav Klaus volt cseh államfő. A politikus a hét végén egy bécsi konferencián volt vendég. Václav Klaus Csehország unióból való esetleges kilépését sem zárta ki és a tömeges bevándorlástól valamint ennek negatív következményeitől óvott. Meglátása szerint az eszmék és az értelmezések háborúja tombol már Európában.

Szeptember közepén Hofer Milos Zeman cseh köztársasági elnökkel találkozott Prágában. A két politikus a jelenlegi migrációs válsággal kapcsolatban megállapította, hogy álláspontjuk megegyezik. Zeman korábban olyan kijelentéseket tett, hogy a gazdasági menekülteket "deportálni" kellene Európából, ehhez "rendelkezésre állnak a hajók és a repülők", az akarat hiányzik csupán. 

Az ausztriai államfőválasztás elhalasztott második fordulóját december 4-én tartják, és a szavazók két jelöltre, a Zöldek által támogatott Van der Bellenre, és az FPÖ jelöltjére, Norbert Hoferre szavazhatnak. A májusban tartott második forduló eredményét - amelyben Hofer szoros versenyben alulmaradt - megsemmisítette az alkotmánybíróság az FPÖ indítványa alapján, ezért kell megismételni a szavazást.