Külföld

Hétfőn döntenek a leváltott katalán kormánytagok sorsáról

A volt vezetők abban bíznak, hogy szabadlábon védekezhetnek és indulhatnak a decemberi választásokon

Hétfőn dönt a legfelsőbb bíróság arról, hogy szabadlábon védekezhet-e a leváltott katalán kormány nyolc, előzetes letartóztatásban lévő tagja, akiket saját kérésükre hallgatott meg az ügyet tárgyaló új bíró pénteken Madridban.

A politikusok azután kérték személyes helyzetük felülvizsgálatát, hogy az ellenük indult eljárás átkerült a legfelsőbb bíróságra a spanyol központi büntetőbíróságtól. 
A volt katalán vezetők abban bíznak, hogy ha a bíróság szabadlábra helyezi őket, részt vehetnek a katalán parlamenti választásokat megelőző, december 5-én kezdődő hivatalos választási kampányban.
Két függetlenségpárti civil szervezet már pénzgyűjtő akcióba kezdett annak érdekében, hogy ha a bíró hétfőn úgy dönt, óvadék ellenében szabadon engedi a politikusokat, ki tudják fizetni a megállapított összeget.
A leváltott kormánytagok közül korábban Santi Vila esetében például 50 ezer eurós (15,5 millió forint) óvadékot állapított meg a bíróság.
"Döntéseikkel és tetteikkel az elmúlt két év során intézményi válságot idéztek elő, amely a függetlenség egyoldalú kinyilvánításában tetőzött az alkotmány teljes semmibevételével október 27-én" - indokolta korábban a spanyol állami főügyész, aki október 30-án kezdeményezett eljárást a politikusokkal szemben lázadás, zendülés, hűtlen kezelés és egyéb bűncselekmények miatt.
A spanyol büntető törvénykönyv a zendülést közrend elleni bűncselekményként nevesíti, szemben a magyarral, amely katonai bűncselekményként tartja számon.
A nyolc kormánytag előzetes letartóztatásáról november 2-án döntött Carmen Lamela bíró azzal az indokkal, hogy fennáll a szökés, a bűnismétlés és a bizonyítékok megsemmisítésének veszélye. 
Ügyvédeik akkor is fellebbeztek a kényszerintézkedésről szóló bírói döntés ellen, de azt a központi büntetőbíróság elutasította.
Jövő hétfőn dönthet az illetékes belga bíróság is a Belgiumban tartózkodó Carles Puigdemont volt katalán elnök és kormányának négy tagja ügyében, a spanyol hatóságok által kiadott európai elfogatóparancs végrehajtásáról.