Külföld

Hét parlamenti képviselő távozik a brit Munkáspártból

Bejelentették, hogy A Független csoport néven frakciót alapítanak

Lépésüket a következőkkel indokolták: elégedetlenek azzal, ahogy Jeremy Corbyn, a párt vezetője kezeli az ország Európai Unióból való kilépésének (Brexit) kérdését.

A brit Munkáspárt hét parlamenti képviselője bejelentette hétfőn, hogy távozik az ellenzéki pártból.

Lépésüket a következőkkel indokolták: elégedetlenek azzal, ahogy Jeremy Corbyn, a párt vezetője kezeli az ország Európai Unióból való kilépésének (Brexit)  kérdését, Corbyn nem kezelte megfelelően a párton belüli antiszemita megnyilvánulásokat sem, valamint a párton belül eluralkodott az egymással szembeni agresszivitás. Ezek miatt nem maradt más választásuk, mint kilépni, még ha fájdalmas is - szögezték le. 

"A Munkáspárt, amelybe beléptünk, amelyért kampányoltunk, és amelyben hittünk, már nem a régi. Mindent megtettünk azért, hogy megmenthessük, de mostanra rabul ejtette a szélsőbaloldali politizálás. Ma már mindenki számára nyilvánvaló, hogy a Munkáspárt cserbenhagyta Európát. Azzal, hogy hagyjuk a kormányt egyedül cselekedni a kilépés ügyében, folyamatosan akadályozzuk a társadalmat a végső szó kimondásában" - mondta Chris Leslie képviselő a sajtótájékoztatón.

Bejelentették, hogy A független csoport néven új frakciót alakítanak a parlamentben. A pártnak eddig 256 képviselője volt a törvényhozás 650 fős alsóházában. A 2017-es választásokon 262 helyet szereztek meg, de közben már volt egy kilépési hullám.

A hét képviselő között van Chuka Umunna, aki egyszer esélyes volt arra is, hogy pártvezetőjelölt legyen, és Luciana Berger, aki az egyik legszókimondóbb volt a párton belüli antiszemitizmussal szemben. A többiek: Chris Leslie, Angela Smith, Gavin Shuker, Mike Grapes és Ann Coffey. 

Corbyn közleményében csalódottan fogadta bejelentésüket.

A képviselők hetek óta szorgalmazták, hogy Corbyn változtasson a Brexittel kapcsolatos stratégiáján, és kezdjen inkább kampányolni egy második, a brit uniós tagságról szóló népszavazás megrendezése érdekében.

A pártelnök eddig azt a stratégiát követte, hogy a Munkáspárt "napirenden tartja" egy második referendum lehetőségét arra az esetre, ha Theresa May kormányfő nem képes az Európai Unióval olyan megállapodást kötni, amely el tudja nyerni a parlament jóváhagyását. Corbyn első helyen új választások kiírását akarja elérni, de arra is felszólította a miniszterelnököt, hogy legyen rugalmasabb, és fogadja el az állandó vámunió tervét az Európai Unióval.

Nem egyértelmű, hogy milyen következményekkel járna egy második népszavazás a Munkáspártra nézve. Az ellenzéki párt számos tagja pártolna egy újabb referendumot a Brexitről, sokan ugyanakkor ki akarnak lépni az unióból, amilyen hamar csak lehet.

Lehúzza a rólót a Honda Angliában
Hétfői brit médiaértesülések szerint három éven belül bezárja angliai gyárát a Honda japán autóipari óriáscég. A Sky News brit hírtelevízió és a BBC közszolgálati médiatársaság forrásai szerint a cég várhatóan kedden jelenti be hivatalosan e döntését.
Az egybehangzó értesülések szerint a Honda 2022-ben zárja be a délnyugat-angliai Swindonban működő, 3500 alkalmazottat foglalkoztató gyárát.
Ez a cég egyetlen üzeme az Európai Unió területén, az Egyesült Királyság azonban a jelenlegi menetrend érvényesülése esetén március 29-én kilép az EU-ból, és egyelőre nincs elfogadott megállapodás a kilépés feltételrendszeréről.
A Honda - több más japán autógyárral együtt - az elmúlt hetekben többször is figyelmeztette a brit kormányt a megállapodás nélküli Brexit súlyos termelési és versenyképességi kockázataira.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom