Külföld

Hazugságok vezettek a kilépéshez

Nigel Farage elismerte, hogy kampányának legfontosabb ígérete nem igaz

Óriási a felháborodás Nagy-Britan­niá­ban, miután Brexit egyik vezéralakja beismerte, hogy a kilépési kampány egyik legfontosabb ígérete nem igaz. Nigel Farage, a függetlenségpárti UKIP vezetője egy tévéinterjúban elismerte: hiba volt a kampányban azt állítani, hogy az uniós költségvetésbe befizetett 350 millió fontot a kilépés után az egészségügyre fogják költeni.

Nigel Farage, az Egyesült Királyság Függetlenségi Pártjának (UKIP) elnöke a Brexit-kampány egyik vezető
figurája volt az elmúlt hónapokban, a kilépéspártiak győzelmét pedig az Egyesült Királyság történelmi jelentőségű napjának nevezte. Egy televíziós interjúban tett nyilatkozata azonban egész Nagy-Britanniában óriási felháborodást keltett: Farage ugyanis azt mondta, hogy az egyik legfontosabb kampányígéretük, miszerint az uniós büdzséhez való hozzájárulásukból megspórolt pénzt az országos egészségügy pénztárába (NHS-National Health Service) fektetik, „egy hiba volt”.

A riporter kérdésére, miszerint „Tudja garantálni, hogy ez a pénz az egészségügyi rendszerbe kerül majd?” az UKIP vezetője azt válaszolta: „Nem, nem tudom garantálni. Sosem tudtam volna ezt biztosra állítani, ez egy olyan hiba volt, amit a kilépéspárti kampány követett el”. Ezt követően a riporternő kérdőre vonta a politikust, hiszen emberek milliói éppen ennek a választási ígéretnek köszönhetően szavaztak az unióból való kilépésre. Az újságíró felháborodására Farage csak annyit mondott: „meg kell értenie, hogy a hivatalos Leave-kampány miatt meg volt kötve a kezem”. Farage-nak egyébként nem ez volt az egyetlen nyilatkozata, amely felháborodást váltott ki a népszavazás eredményének kihirdetése óta, egy másik interjúban ugyanis azt bizonygatta a híveinek, hogy Nagy-Britannia továbbra is részese az egységes európai piacnak, ami éppen ellentétes a kampányban sokáig hangoztatott érvekkel.

Boris Johnson egykori londoni polgármester a Brexit másik fő kampányvezére a gazdaságban bekövetkező zuhanások hatására szintén mentegetőzve tett ígéretet arra, hogy megmaradnak a szoros kapcsolatok a kontinens és a szigetország között. Johnson egyébként látványosan mérsékelte kilépéspárti retorikáját a referendum óta: David Cameron miniszterelnök lehetséges utódja már nem függetlenségről és elszakadásról beszél, hanem az Európával való együttműködés újragondolásáról. Valószínű, hogy Brexit-párti politikusok megszelídülése mögött gazdasági érdekek állnak. Boris Johnson – aki egyébként régebben brüsszeli tudósítóként dolgozott – évtizedek óta jó barátságot ápolt David Cameronnal, egészen idén tavaszig. Cameron elvesztett egy másik fontos szövetségest is, a szintén Brexit-párti Michael Gove igazságügyi miniszter személyében, aki a népszavazás után lemondó miniszterelnök legkisebb gyermekének keresztapja is egyben.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom