Külföld

Hazánk érdekelt a bajorok sikerében

Magyarország és Dél-Németország ipara gyakorlatilag összenőtt egymással

Magasabb szintű lesz a termelésre összpontosító magyar–bajor együttműködés, továbbá új kutatásfejlesztési és oktatási elemekkel is kiegészül, hogy a kétoldalú kapcsolat megfeleljen a modern kor kihívásainak - mondta tegnap Szijjártó Péter külügyminiszter Münchenben.

A magyar–bajor kapcsolatokat annak érdekében fejlesztik, hogy „a gazdasági együttműködés a modern kor kihívásainak is meg tudjon felelni” – jelentette ki tegnap a külügyi tárca vezetője a magyar–bajor kormányközi vegyes bizottság 18. ülése után. Szijjártó Péter hangsúlyozta, Magyarország és Dél-Németország ipara „gyakorlatilag összenőtt egymással”, és mivel az ipar kiemelkedő jelentőségű a magyar gazdaságban, „nem túlzás azt állítani, hogy minél sikeresebb a bajor ipar és Bajorország, annál sikeresebb a magyar ipar és Magyarország”.

Magyarország Bajorország sikerében érdekelt, mert „az idő azt bizonyította, hogy a bajor gazdasági sikerek a magyar nemzetgazdaság teljesítményét is jelentősen növelik” - magyarázta. Rámutatott, hogy az idén a január–augusztusi időszakban a magyar–bajor kétoldalú kereskedelmi forgalom 28 százalékkal nőtt éves szinten, a Bajorországba irányuló magyar export pedig 37 százalékkal bővült. A kormányközi bizottság ülésén megállapodás született, hogy Magyarország és Bajorország a következő időszakban is finanszírozza a budapesti Andrássy Gyula Német Nyelvű Egyetemet - mondta Szijjártó. Hozzátette, az ülésen megállapodást írtak alá arról, hogy a Regensburgi Magyar Intézet betagozódik a Regensburgi Egyetem szervezetébe, s ennek révén tovább erősödik, még inkább integrálttá válik az együttműködés a tudomány és az oktatás területén.

A bajor delegációval és annak vezetőjével, Beate Merk regionális és euró­pai együttműködésért felelős államminiszterrel egyetértettek abban, hogy „aktivizálni kell” a 2011-es magyar EU-elnökség egyik kiemelkedő eredményeként született európai uniós Duna Régió Stratégiát a gazdasági és a kulturális téren egyaránt.